Tech

Studenten TU Delft grijpen naast wereldrecord hyperloop

22 juli 2019 07:11 Aangepast: 22 juli 2019 08:21
Duitse studenten laden hun pod in de hyperloop. Beeld © ANP

Nederlandse studenten hebben het snelheidsrecord voor een hyperloop niet gebroken. Een groep Delftse studenten wilde hun capsule harder laten rijden dan 467 kilometer per uur.

In tests leek de Delftse Atlas-capsule boven de 600 kilometer per uur te kunnen komen. Helaas ging het mis: vlak na vertrek traden de noodremmen in werking. De capsule kwam daardoor niet verder dan 188 kilometer per uur. 

Een hyperloop is een concept voor een vacuümtrein, dat in 2012 is gepresenteerd door Elon Musk. Het transportsysteem lijkt op een soort grote versie van buizenpost, waarbij er gebruik wordt gemaakt van luchtdruk om met zeer hoge snelheden te kunnen reizen. Amsterdam-Parijs zou dan opeens nog maar 30 minuten reizen zijn. 

Musk organiseert sinds een paar jaar de Hyperloop Pod Competition. Daarbij worden studenten en bedrijven uitgenodigd om hun concepten te testen. Dat doen ze op een testbaan van 1,6 kilometer lang bij het hoofdkwartier van SpaceX.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Zo kan een centraal station voor de hyperloop eruit zien

Voor deze wedstrijd hadden 20 teams zich aangemeld. Delft en drie andere teams kwamen door de keuringen. Vorig jaar had Delft ook technische problemen, in 2017 won de universiteit de competitie. 

De overwinning ging naar het team van de Technische Universiteit München. Hun capsule bereikte een topsnelheid van 463 kilometer per uur, net geen nieuw record.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Delftse studenten azen op wereldrecord met hyperloop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore