Droneshow

Met Nederlandse drones vierde NASA de maanlanding

19 juli 2019 15:23 Aangepast: 19 juli 2019 15:23

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vierde het 50-jarige jubileum van de eerste maanlanding met een droneshow van het Nederlandse kunstenaarsduo Studio Drift. Hun drones vlogen rond tijdens een optreden van de popgroep Duran Duran.

Dat het 50 jaar geleden is dat de eerste mens voet op de maan zette, mag gevierd worden. Op de locatie waar NASA een halve eeuw geleden de raket naar de maan schoot, mocht het Nederlandse Studio Drift zijn droneshow vertonen.

Het bewegende kunstwerk met drones, genaamd Franchise Freedom, is vertoond tijdens het optreden van de jaren 80-band Duran Duran. De band speelde een 90 minuten durende set als ode aan de astronauten. Bijna alle nummers hadden een maan- of ruimtevaartthema, met eigen nummers zoals New moon on Monday, maar ook Walking on the moon van The Police en Space Oddity van David Bowie.

Zwermgedrag

De droneshow is ontworpen door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta van Studio Drift uit Amsterdam. Een paar jaar geleden droomden ze ervan om lichtbewegingen in de lucht te kunnen projecteren. In de show staat de relatie tussen natuur en techniek centraal. "We verbeelden het natuurlijke zwermgedrag van mensen. Als je in de zwerm zit, heb je dat niet door. Maar als je vanaf een afstand kijkt, dan zie je dat wel degelijk."

De kunst van Studio Drift ligt op de grens van techniek en natuur. Afgelopen jaar was in het Stedelijk Museum in Amsterdam een grote overzichtstentoonstelling van Studio Drift te zien, van de fragiele Dandelight tot aan Drifters waarin we in de toekomst zouden kunnen wonen. Dit jaar is Studio Drift ambassadeur Dutch Design Week. Ook is de studio genomineerd voor een Dezeen Award.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore