Tech

Chrome maakt omzeilen betaalmuren makkelijker

19 juli 2019 10:39 Aangepast: 19 juli 2019 10:50

Chrome gaat het moeilijker maken voor websites om te detecteren of gebruikers de privémodus Incognito gebruiken.

Als de Incognitomodus van Chrome is ingeschakeld, worden de browsegeschiedenis, cookies en sitegegevens niet door de browser opgeslagen. Maar de browser bood onbedoeld een functie waarmee sites konden achterhalen of gebruikers die modus hadden ingeschakeld. Dat werd onder meer gebruikt door sites van kranten om te detecteren of gebruikers hun betaalmuur proberen te omzeilen.

Veel krantensites vragen lezers na een aantal gratis artikelen om te betalen. Dat aantal gelezen artikelen wordt met cookies bijgehouden, en is voor lezers te omzeilen met een Incognito-venster. Om die truc onmogelijk te maken, presenteren sommige krantensites standaard een betaalmuur bij gebruik van een Ingocnito-venster.

Privacy belangrijker dan uitgevers

Dat wordt onmogelijk vanaf 30 juli, als de nieuwste Chrome-versie verschijnt. Websites kunnen dan niet meer hun methode gebruiken om te zien of gebruikers wel of niet de privémodus gebruiken. Ook andere huidige of toekomstige methodes worden onbruikbaar gemaakt.

Google weet dat sommige krantenuitgevers geraakt worden door de maatregel, maar het recht op privacy van de gebruiker weegt volgens Google zwaarder. "We willen dat je het web privé kan gebruiken, met de verzekering dat ook die keuze privé is", zegt Google. Het bedrijf zegt dat mensen onder politieke regimes, bij huiselijk geweld of in tal van andere situaties hun browsergebruik moeten kunnen verbergen.

Miniatuurvoorbeeld
Via WhatsApp

Luister de Bright Podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`