Ga naar de inhoud
Tech

EU geeft chipmaker Qualcomm 242 miljoen boete om machtsmisbruik

EU-commissaris Vestager Beeld © ANP

De Europese Commissie legt Qualcomm, de grootste chipfabrikant ter wereld, een boete op van 242 miljoen euro omdat het concurrentie de markt uit probeerde te drukken door chips onder de kostprijs te verkopen. 

De Amerikaanse chipbouwer verkocht tussen 2009 en 2011 chips voor mobiele apparaten onder de kostprijs aan grote klanten, met het doel de concurrentie uit te schakelen, legt Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging uit. 

1,27 procent van de omzet

"Qualcomm's gedrag stond concurrentie en innovatie in de markt in de weg. Het beperkte de keuze van consumenten in een sector waar veel vraag was en waar potentie en potentie was voor innovatieve technologie", aldus Vestager.

Het bedrag van de boete, 242 miljoen euro, is 1,27 procent van Qualcomm's omzet van het voorgaande boekjaar. De hoogte ervan moet andere marktspelers afschrikken om de markt ook op deze manier te beïnvloeden.

Onderzoek liep al even

De boete voor de Amerikaanse chipmaker hing al even in de lucht. Vorige maand bleek al dat de Europese Commissie Qualcomm op de korrel had en een onderzoek was gestart.

De Commissie wilde weten of Qualcomm de prijzen van chips voor mobiele telefoons manipuleerde. Dat zou het bedrijf hebben gedaan om concurrent Icera te elimineren. Dat bedrijf was tussen 2009 en 2011 hard aan de weg aan het timmeren om een grote concurrent van Qualcomm te worden op gebied van 3G-chips voor mobiele telefoons. 

Alweer een boete

Het is nog geen jaar geleden dat de Europese Commissie het bedrijf een boete van bijna 1 miljard euro opgelegd. Die boete kreeg het bedrijf omdat Qualcomm Apple betaalde om vooral geen chips van concurrenten te kopen. 

En dat was ook al niet de eerste keer dat het bedrijf beboet werd voor het misbruiken van zijn machtspositie. De Taiwanese toezichthouder legde het bedrijf een boete op van 652 miljoen euro in 2017, omdat het zijn dominantie gebruikte om prijzen hoog te houden. 

Ook in Zuid-Korea moest de portemonnee worden getrokken (2016) voor een boete van 815 miljoen euro om vergelijkbare reden. En in China (2105) was het ook al eens raak met een boete van 860 miljoen euro.

Bron: RTL Z
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl