Social media

Aantal likes vanaf nu onzichtbaar voor Australische Instagrammers

18 juli 2019 02:58 Aangepast: 18 juli 2019 11:00
Beeld © ANP

Vanaf vandaag kunnen Australische Instagramgebruikers niet meer zien hoeveel likes een post gekregen heeft. Het platform wil 'de druk op de gebruiker' verminderen.

De Australische versie van Instagram verwijdert het aantal likes onder een post en hoe vaak een video is bekeken. Als gebruiker weet je zo dus niet meer of jouw post vaker bekeken is dan die van een ander. Dat moet de druk op de gebruikers verminderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Influencen, je hoeft niet jong te zijn: 'Dit is zó leuk'

'Focus minder op likes'

Het is een proef van het platform om het aantal likes onzichtbaar te maken. Instagram laat in een verklaring weten dat het 'gebruikers minder wil laten focussen op het aantal likes en meer op het vertellen van een verhaal'.

Het aantal likes is een maat voor het succes en de populariteit van een post op Instagram. Onderzoeken suggereren dat dit soort directe reacties het zelfvertrouwen van iemand kan verbeteren, maar het zorgt er ook voor dat mensen neerslachtig worden als het aantal likes laag blijft.

Sociale media zouden invloed hebben op geestelijke gezondheid van mensen, vooral van jongeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo koop je succes op Instagram

Sociale druk

Mia Garlick, beleidsdirecteur van Facebook in Australië, stelt dat Instagram een plek moet zijn waar mensen zich graag uiten zonder zich veroordeeld te voelen. Het verbergen van het aantal likes moet daarbij helpen. "We hopen dat deze aanpassingen de sociale druk weghalen zodat gebruikers zich meer kunnen richten op het delen van mooie verhalen."

Andere landen

Voor bedrijven die Instagram zakelijk gebruiken, blijft het aantal likes wel gewoon zichtbaar. De proef begon in mei in Canada, en wordt nu uitgebreid naar Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Ierland, Italië en Brazilië.

Het platform bepaalt later of het bij een proef blijft en het aantal likes ooit weer zichtbaar wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cashen met klein Insta-account: marketeers azen op moeders en moestuinen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van