Tech

'Verkoop mobiele telefoons daalt dit jaar opnieuw'

17 juli 2019 16:47 Aangepast: 17 juli 2019 18:03
Beeld © ANP

Steeds meer consumenten hebben een smartphone en we doen steeds langer met onze mobiele telefoons. Vandaar dat dit jaar een bijzonder slecht jaar wordt voor de telefoonverkoop. Dit jaar worden er 3,8 procent minder telefoons verkocht, verwachten analisten van Gartner. 

Dit jaar worden er in totaal 1,75 miljard telefoons verkocht. Dat is 3,8 procent minder dan in 2018 en bijna 10 procent minder dan in 2015, meldt marktvorser Gartner.

De belangrijkste reden is dat de markt verzadigd raakt. Steeds meer mensen hebben een mobiele telefoon en zien weinig reden om hun telefoon te vervangen.

"Als mobiele telefoons geen nieuwe functies krijgen, efficiënter worden of andere gebruikservaringen bieden, gaan mensen niet voor een upgrade, waardoor de levensduur van de smartphone verlengd wordt", zegt analist Ranjit Aswal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Minder dure smartphones verkocht in Europa

Deze trend is langer zichtbaar. Het aantal verkochte smartphones daalt al kwartalen op rij. Maar consumenten lijken ook minder warm te lopen voor dure smartphones. Eerder bleek namelijk dat de gemiddelde aankoopprijs van een smartphone in Europa daalt.

5G

Ondanks dat de uitrol van 5G, de opvolger van het huidige 4G-netwerk, nog op stoom moet komen zijn er al verschillende telefoonfabrikanten die een 5G-telefoon verkopen. 

Volgend jaar zal zo'n 6 procent van de verkochte telefoons 5G-kunnen gebruiken. Gartner rekent erop dat over vier jaar het merendeel van de mobiele telefoons gebruik kan maken de nieuwe generatie mobiel internet. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van