Ga naar de inhoud
Tech

EU opent onderzoek naar machtsmisbruik Amazon: consument waarschijnlijk benadeeld

Eurocommissaris Vestager van Mededinging. Beeld © Getty Images

De Europese Commissie start een officieel onderzoek naar machtsmisbruik door Amazon. Onderzocht wordt of de manier waarop Amazon gebruikmaakt van gevoelige informatie van verkopers op hun platform leidt tot hogere prijzen.

Eurocommissaris voor mededingingsrecht Margrethe Vestager onderzoekt of Amazon zo de concurrentieregels schendt. Omdat er meer en meer online gewinkeld wordt, zijn er meer webwinkels. Dat zorgt voor meer concurrentie, wat zorgt voor meer keuze voor Europese consumenten. Zij zijn daardoor ook vaak goedkoper uit. 

"We moeten zorgen dat grote online platformen die voordelen niet tenietdoen door concurrentieverstorend gedrag", zegt Vestager.

Vestager kijkt daarbij specifiek naar de dubbele rol die Amazon heeft als zowel retailer als marktplaats. De Commissie onderzoekt onder meer de standaardovereenkomsten die Amazon maakt met de verkopers op het platform. 

Google
Lees ook:
Google krijgt EU-boete van 1,49 miljard euro om machtsmisbruik AdSense

In de functie van marktplaats voor onafhankelijke verkopers verzamelt Amazon continu gebruikersdata op het platform. Volgens de Commissie lijkt het erop dat Amazon die informatie over de verkopers, hun producten en transacties gebruikt om concurrentie te verstoren. 

De Commissie vraagt zich af of Amazon die verkopersgegevens gebruikt om te kijken welke producten het goed doen, en of Amazon dat voordeel gebruikt om vergelijkbare producten te verkopen. 

Duitse schikking

In een eerste reactie zegt Amazon 'volledig mee te werken' met het onderzoek. De retailreus heeft net een schikking getroffen met Duitse en Oostenrijkse toezichthouders, meldt Bloomberg. Die deden ook onderzoek naar hoe Amazon omgaat met de verkopersgegevens op het platform. 

Amazon heeft toegezegd dat het de overeenkomsten met de onafhankelijke verkopers aanpast in augustus.