Tech

Google: we werken niet samen met het Chinese leger

17 juli 2019 11:34
Een demonstratie in Londen tegen het ontwikkelen van een gecensureerde, Chinese versie van Google. Beeld © AFP

Techreus Google werkt niet samen met het Chinese leger, zegt een van de topmensen van het bedrijf tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. Hij bestrijdt de beschuldigingen dat het bedrijf banden zou hebben met China. 

Karan Bhatia, vicepresident bij Google voor global government affairs en public policy, werd daar eigenlijk gehoord over vermoedens dat rechtse geluiden worden gecensureerd in de zoekresultaten van Google in de VS. 

Maar het ging niet alleen over mogelijke censuur. Ook mogelijke banden tussen Google en China kwamen aan bod.

Gisteren bleek dat de VS die mogelijke banden beter wil bestuderen: zijn die er nou wel of niet? De Amerikaanse president Donald Trump kondigde het onderzoek zelf aan op Twitter.

'Geen bewijs van infiltratie'

Het bedrijf doet bijna geen zaken in het land, heeft geen banden met het leger en er is volgens Bhatia geen bewijs gevonden dat de top van het bedrijf is geïnfiltreerd door China of dat China privégegevens buit heeft gemaakt, schrijft Amerikaanse nieuwssite The Hill

"We nemen dreigingen van lekken in ons systeem extreem serieus", zei Bhatia tijdens de hoorzitting. 

Peter Thiel

Het onderzoek van Trump werd ingesteld nadat miljardair Peter Thiel, een van de oprichters van PayPal die vroeg investeerde in Facebook en er nu in de raad van bestuur zit, de president toesprak. Thiel stelde op een conferentie van conservatieven dat de overheid eens beter moest kijken naar die mogelijke banden tussen Google en China. 

Thiel suggereerde in zijn toespraak dat Googles kunstmatige intelligentie-project is geïnfiltreerd door China. Dat Google contracten met de Amerikaanse overheid liet aflopen, maar wel samenwerkt met China, omschreef Thiel als verraderlijk gedrag. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Trump wil onderzoek naar band Google en China, na speech Peter Thiel

'Chinese zoekmachine bestaat niet meer'

Tegen de senaatscommissie herhaalde Bhatia nog maar eens dat Google niet van plan is om opnieuw met een zoekmachine de Chinese markt te betreden.

In 2010 trok Google zich terug uit China, omdat het niet aan de censuureisen van de Chinese overheid wilde voldoen.

Eind vorig jaar meldde Google-ceo Sundar Pichai nog dat het geen concrete plannen had om alsnog de Chinese markt te betreden. En een paar maanden laten bleek dat er intern toch nog aan die zoekmachine zou werken onder de naam Project Dragonfly.

In de hoorzitting zei Bhatia dat het project definitief de nek is omgedraaid. Op de directe vraag of Project Dragonly nog in de lucht was, antwoordde hij: "Dat is het niet senator. Daar zijn we mee gestopt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore