Ga naar de inhoud
Tech

Ministers van Financiën niet blij met Facebookmunt libra

David Marcus, het hoofd van het libra-initiatief bij Facebook. Beeld © Getty Images

De digitale munt libra staat bovenaan de agenda tijdens de G7-top, deze week in Frankrijk. De ministers van Financiën van de belangrijkste economische grootmachten vrezen dat de munt de bestaande valuta gaat verdringen. Met de libra kunnen straks wereldwijd betalingen worden gedaan, online en offline, zo is het idee.

Dat Frankrijk klaar is met de enorme macht van techgiganten als Facebook, Apple en Google bleek vorige week wel, toen er een techbelasting werd ingevoerd. De bedrijven moeten 3 procent belasting betalen over de inkomsten die ze genereren in Frankrijk.

'We moeten optreden'

Het ligt in lijn met de harde opstelling van de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire naar de libra. Vorige maand kondigde Facebook deze digitale munt samen met een trits andere bedrijven aan.

De bedoeling is dat er in de toekomst wereldwijd betalingen worden gedaan zonder tussenkomst van banken. Overheden zijn bang dat centrale banken buitenspel worden gezet.

"Deze digitale reuzen veranderen steeds meer in privéstaten. Staten waar burgers geen controle hebben en waar democratie niet bestaat", zei Le Maire tegen persbureau Reuters. "Daar moeten we tegen optreden."

Veel tegenstanders

De Franse minister sluit zich aan bij zijn Amerikaanse ambtsgenoot Steven Mnuchin. Die zei maandag dat de libra gebruikt kan worden voor het financieren van terrorisme. Ook de Amerikaanse president Donald Trump is geen fan.

De centrale banken van Japan, de VS en de eurozone lieten al eerder weten dat ze een gevaar zien in de libra. Ook de Britse financiële marktwaakhond vraagt zich af of de wereldwijde omvang van de libra wel aanvaardbaar en wenselijk is.

De G7 bestaat uit vier Europese landen, Japan, de VS, Canada en de Europese Unie.

Waarom zijn landen bang voor de Libra?

03:20
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl