Cybercrime

Utrechter aangehouden voor verkopen malware

17 juli 2019 09:33 Aangepast: 17 juli 2019 09:42

Een 20-jarige man uit Utrecht is aangehouden op verdenking van het op grote schaal maken en verkopen van foute software.

Bij hem konden programma’s worden gekocht waarmee onder meer in Word- en Excel-bestanden verborgen code of malware is in te bouwen, waarmee volgens het Openbaar Ministerie een vorm van phishing kan worden toegepast .

De man, die werd aangehouden terwijl hij achter zijn computer zat, opereerde volgens het OM op hackersfora onder veel verschillende namen. De politie kwam hem ook op het spoor dankzij twee particuliere bedrijven, waaronder cybersecuritybedrijf McAfee.

Office-documenten

De twintiger zou onder meer achter het programma Rubella zitten, dat hij voor een prijs variërend van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s verkocht. Daarmee is aan gangbare Office-documenten als Excel en Word een stuk verborgen code toe te voegen. Wanneer een dergelijk geïnfecteerd document wordt geopend, wordt die code uitgevoerd, waarna bijvoorbeeld heimelijk malware wordt gedownload of lokaal een programma worden gestart.

De verspreiding van dergelijke malware verloopt veelal via een e-mail waaraan een geïnfecteerd document als bijlage wordt toegevoegd.

Creditcardfraude

Bij de verdachte zijn ook gegevens gevonden van tientallen creditcards en handleidingen over carding, een vorm van creditcardfraude. Verder had de Utrechter toegangsgegevens van duizenden sites. Wat hij daarmee van plan was, weet het OM niet.

De man had voor zo’n 20.000 euro aan cryptomunten als bitcoins verzameld. Die zijn in beslag genomen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer cybercrime

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Celstraf geëist voor Brabantse hacker die half miljoen euro stal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van