Niet langer op de vlucht

Celstraf geëist voor Brabantse hacker die half miljoen euro stal

16 juli 2019 21:13 Aangepast: 16 juli 2019 21:14

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar celstraf waarvan een jaar voorwaardelijk geëist tegen een 49-jarige man uit Boxtel. Hij stal een half miljoen euro van een vliegtuigonderdelenproducent door een mailaccount te hacken en een rekeningnummer te veranderen.

De verdachte hackte de mailaccounts van een bedrijf in België. Dat bedrijf stond op het punt vliegtuigonderdelen te verkopen aan een bedrijf in Jordanië, maar in de mails veranderde de Brabander het rekeningnummer waarop de Jordaniërs geld moesten overmaken. De fraude kwam aan het licht toen bleek dat het Belgische bedrijf helemaal geen geld had ontvangen.

Onderzoek leidde al gauw naar de verdachte uit Boxtel. Die maakte kort na de transactie geldbedragen over naar bekenden, die op hun beurt geld opnamen en contant aan de verdachte teruggaven.

'Schuld van de Russen'

De man uit Boxtel werd vorig jaar aangehouden, nadat hij al een tijd op een opsporingslijst had gestaan. De verdachte zegt dat hij onder druk is gezet door Russische criminelen, maar volgens het Openbaar Ministerie zijn daar geen aanwijzingen voor.

Het OM wil onder meer dat hij de schade aan de bedrijven terugbetaalt. Met de deal was een bedrag van ruim half miljoen euro gemoeid. De uitspraak is dinsdag 30 juli.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van