Darkweb

Zeven jaar celstraf voor drugshandel via darkweb

16 juli 2019 18:02 Aangepast: 16 juli 2019 18:16

De rechtbank in Rotterdam heeft vier verdachten veroordeeld tot celstraffen van 14 maanden tot 7 jaar voor grootschalige drugshandel via het darkweb.

Vanuit de illegale webwinkel is in drie jaar tijd naar schatting 500 kilo drugs verstuurd naar afnemers in ruim veertig landen. De hoogste straf was voor de ‘eigenaar’ van het internetbedrijf. Hij moet ook ruim 1 miljoen euro aan misdaadwinst terugbetalen. De andere drie verdachten waren uitvoerders.

Alsof het een legale webshop was

Het bedrijf ging te werk als een doorsnee legale webwinkel, inclusief planning en voorraadbeheer, en had een miljoenenomzet. De hoofdverdachte en zijn medewerkers verwerkten dagelijks bestellingen voor hard- en softdrugs en beschikten over een uitgebreid assortiment. Ook grondstoffen voor drugs waren verkrijgbaar.

Negatief imago Nederland

Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat het bedrijf het negatieve imago van Nederland als doorvoer- en exportcentrum van drugs "bijna naadloos" bevestigt. Ook de omvang, lange duur en internationale schaal heeft de rechter in strafverzwarende zin meegewogen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Vijf jaar celstraf voor drugshandel via darkweb

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie haalt 'grootste coffeeshop op darkweb' offline

Miniatuurvoorbeeld
Via Google Assistant

Luister de Bright Podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore