Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Zon en zeilen

Nieuwe zonneauto TU Delft is gevormd naar de windstand

16 juli 2019 09:32 Aangepast: 16 juli 2019 15:34
Beeld © Vattenfall Solar Team

De Delftse troef voor de overwinning in de Solar Challenge, de internationale wedstrijd met zonneauto's, is een auto die iets vervormd is, om zo gebruik te maken van de wind.

De route van de Solar Challenge, dwars door Australië, is al jaren hetzelfde en over het algemeen kaarsrecht, dus uit de ervaring van vorige deelnames kwamen de studenten van de TU Delft erachter dat de wind vrijwel altijd van dezelfde kant komt. Daarom hebben ze nu de zonneauto NunaX gemaakt die ietwat vervormd is, om zo door de Australische wind te 'zeilen'.

Op deze manier probeert het Delftse team voor de achtste keer de Bridgestone World Solar Challenge te winnen. 

Bij elkaar afkijken

Volgens technisch manager Bruno Martens was deze innovatie hard nodig, aangezien de teams standaard bij elkaar afkijken tijdens de race en innovaties snel implementeren. "De regels rond het zonneracen zijn in de afgelopen jaren amper veranderd. Waar auto’s in de eerste races nog heel verschillend konden zijn, merk je dat teams bij elkaar afkijken en de auto’s steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Het komt dus meer dan ooit aan op innovatie: de slimme snufjes maken het verschil", aldus Martens.

Augustus

Zo was de overwinning vorig jaar te danken aan een compactere auto en is de verwachting dat concurrenten dat dit jaar ook gaan doen. De nieuwe auto is wederom een stukje lichter (135 kilo) en sneller.

Het team uit Delft doet voor de tiende keer mee. Het won zeven keer en werd twee keer tweede. In augustus vertrekt de stoet studenten naar Australië voor de wedstrijd over 3000 kilometer.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore