Ga naar de inhoud
Tech

'Libra kan worden misbruikt voor financiering terrorisme'

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. Beeld © Getty

In navolging van onder meer de ECB en de Amerikaanse centrale bank spreekt nu het Amerikaanse ministerie van Financiën zijn zorgen uit over de eigen cryptomunt van Facebook, de libra.

De libra kan gebruikt worden voor het financieren van terrorisme, zei de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin maandag tijdens een persconferentie, meldt CNBC. Hij noemde de digitale munt die volgend jaar wordt uitgebracht 'een zaak van nationale veiligheid'.

Fraude bestrijden

Mnuchin uitte ook felle kritiek op andere cryptomunten. "Bitcoin is volatiel en gebaseerd op dunne lucht. We zijn bezorgd over de speculatieve aard van bitcoin en zullen ervoor zorgen dat het Amerikaanse financiële systeem wordt beschermd tegen fraude." 

Daarbij is een rol weggelegd voor toezichthouder FinCEN, dat als onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën transacties analyseert en onder meer witwassen en criminaliteit bestrijdt.

Eerst regels vaststellen

Facebooks blockchain-directeur David Marcus liet eerder weten dat de libra pas gelanceerd wordt wanneer alle zorgen over regelgeving zijn weggenomen. Hoewel de gesprekken hierover inmiddels lopen, kunnen volgens Mnuchin de goedkeuringen vanuit de Amerikaanse overheid een lange tijd in beslag gaan nemen.

Afgelopen vrijdag haalde de Amerikaanse president Trump ook uit naar naar cryptomunten en Facebooks libra in het bijzonder. Met name de onbetrouwbaarheid en volatiliteit van virtuele munten zijn een probleem volgens Trump.

IMF:
Lees verder:
IMF: centrale bank cruciaal voor stabiliteit van cryptogeld
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl