Duurzaam de pijp uit

Crematorium met wereldprimeur: klimaatneutraal cremeren

17 juli 2019 17:47 Aangepast: 17 juli 2019 20:20

In Beesd staat binnenkort het eerste klimaatneutrale crematorium: elektrisch en klimaatneutraal cremeren.

Nog dit jaar opent ‘s werelds eerste klimaatneutrale crematorium genaamd ‘t Lief in het Gelderse Beesd. De verbrandingsoven werkt niet op gas maar op elektriciteit die het gebouw zelf opwekt. In Nederland worden jaarlijks zo’n 10.000 mensen gecremeerd en dat kost 4 miljoen kuub gas. Gasgestookt cremeren is anno 2019 immoreel, vindt initiatiefnemer en projectontwikkelaar Stefan Kroezen.

Niet alleen de oven maar ook het gebouw is duurzaam. Er bestaan al crematoria met elektrische ovens, in bijvoorbeeld Zwitserland en Zuid-Duitsland. In Groningen liggen gasloze en klimaatneutrale plannen. Maar ‘t Lief in Beesd is de eerste die een compleet klimaatneutrale crematie aanbiedt. “Omdat we volledig duurzaam bouwen met houtskeletbouw en veel glas zijn we klimaatneutraal. Alles wordt omgeven door water en nieuwe natuur, een rustgevende omgeving als je weer buiten komt. 

Toch was het klimaat niet de grootste beweegreden voor Kroezen om het klimaatneutrale crematorium te bouwen. Hij wil de uitvaart vooral persoonlijker en menswaardiger maken. “De volgende groep zit vaak al te wachten, wij nemen wat meer tijd. En waarom heb je bij een uitvaart nooit lekkere koffie? Ik vind dat vreemd.” Bij het kleinschalige ‘t Lief benadert men het vak vanuit gastvrijheid. Ook onderscheidend is het wegbrengen van de kist. Het ceremonie- en horecagebouw is met het crematorium verbonden door een brug. “Nabestaanden brengen hun geliefde over de brug naar de crematie, ik vind dat een mooi symbool. “ 

Dit najaar zal ‘t Lief haar deuren openen. Vanaf de A2 kun je ter hoogte van afslag 14 bij Beesd de voortgang van de bouw volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Spel over de dood

De game die je eens in je leven moet spelen

Miniatuurvoorbeeld
virtual reality uitvaart

Helft Nederlanders wil uitvaart bijwonen via virtual reality

Miniatuurvoorbeeld
Cremeren? Resomeren en cryomeren!

Nieuwe uitvaarttechnieken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van