Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Japan vs Zuid-Korea

'Productie Note 10 vertraagd door Japans-Koreaanse ruzie'

15 juli 2019 15:42 Aangepast: 15 juli 2019 18:04
Beeld © AFP

De productie van de Samsung Galaxy Note 10 zou zijn vertraagd door de handelsoorlog tussen Zuid-Korea en Japan. De landen liggen overhoop door oud zeer van de Tweede Wereldoorlog.

De productie van de Samsung Galaxy Note 10 zou zijn vertraagd door de handelsoorlog tussen Zuid-Korea en Japan. De landen liggen overhoop door oud zeer van de Tweede Wereldoorlog. 

Samsung zou het toestel ondanks de productievertraging nog steeds zoals gepland op 7 augustus willen onthullen, meldt The Korea Herald. Het Koreaanse Samsung zou de productie van de Exynos 9825-chip met 10 procent hebben teruggeschroefd. De nieuwe chip belooft de snelste mobiele chip van Samsung tot nu toe te worden, en is één van de belangrijkste onderdelen van de Note 10. 

Japan belangrijkste leverancier

Samsung zou niet op volle kracht kunnen produceren, omdat grondstoffen vanuit Japan moeilijker te verkrijgen zijn door de handelsoorlog. Eerder deze maand bleek dat Japan de export van bepaalde stoffen naar Zuid-Korea aan banden zou leggen. Het gaat om cruciale chemicaliën voor onder meer het maken van chips, chemicaliën die voor het overgrote deel uit Japan komen.

Samsung zegt in een verklaring dat het zijn productie van de Exynos-chips inderdaad met 10 procent heeft teruggeschroefd. Die 10 procent wordt volgende maand geproduceerd. De Galaxy Note 10 zal in de meeste landen draaien op de Exynos-chip, maar in onder meer de VS draaien Samsung-telefoons vaak op Snapdragon-chips van het Amerikaanse Qualcomm.

Dwangarbeid in de Tweede Wereldoorlog

De restricties zijn het gevolg oud zeer van de Tweede Wereldoorlog. Het Zuid-Koreaanse hooggerechtshof bepaalde dat het Japanse Nippon Steel de Zuid-Koreaanse dwangarbeiders moet compenseren, omdat die tijdens de Japanse overheersing tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het bedrijf moesten werken.

Japan stelt echter dat de kwestie rond dwangarbeiders al in 1965 is bijgelegd, toen de landen hun diplomatieke banden herstelden. Japan noemt de Zuid-Koreaanse uitspraak "ondenkbaar". Japan heeft in januari gesprekken met Zuid-Korea geëist over de kwestie, maar Zuid-Korea zou daar niet op zijn ingegaan.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore