Alle specs zijn bekend

Elektrische Harley Davidson in 3 seconden naar 100 km/u

15 juli 2019 15:11 Aangepast: 15 juli 2019 15:23

De Harley Davidson Livewire is de eerste elektrische motorfiets van het iconische merk. Alle specificaties zijn nu bekend en de leveringen starten over enkele weken. De elektrische Harley heeft 105 pk en een actieradius van 235 kilometer.

Het beroemde geluid van de Harley Davidson zal hij niet hebben, maar voor de rest past de Livewire precies tussen de andere modellen van de Amerikaanse motorfietsbouwer. De accu is voor een motorfiets gigantisch, met 15,5 kWu. Dat de accucellen van Samsung komen, kun je aan de buitenkant niet zien. De motor levert 105 pk en is duidelijk zichtbaar onderaan de motor, net achter het voorwiel.

Alle techniek is zichtbaar gemaakt, terwijl het achterlicht en de knipperlichten subtiel zijn geïntegreerd in het achterspatbord. De kans dat we voor Europa aangepaste lichten krijgen is wel groot overigens, gezien wij nogal specifieke regels hebben over waar lichten zich moeten bevinden en hoe groot ze moeten zijn. 

Actieradius

Het bereik van de Livewire is in een stadse omgeving (gunstigste omstandigheden) 235 kilometer. Een vakantiefiets wordt het dus niet. Bij een snellader kan in 40 minuten 80 procent van de accu weer bijgeladen zijn. Hang je hem thuis aan de stekker, dan heb je 10 uur nodig om hem weer helemaal vol te krijgen. 

De Livewire heeft vier verschillende rijmodi: sport, road, range en rain. Road is het meest neutraal, range schroeft de prestaties terug om maximaal bereik te krijgen en regen zet alle veiligheidsopties op scherp. De tractiecontrole, de abs en de anti-wheelie-control. De maximale snelheid is 177 km per uur. Maar reken er dan niet op dat je in de buurt komt van die actieradius van 235 kilometer.

Futuristisch jankgeluid

Het geluid mag dan geen indrukwekkende brom zijn, herrie maakt de Harley Davidson alsnog. De elektrische motor, de versnellingsbak en de riemaandrijving geven een futuristisch jankgeluid, dat niet onaangenaam is. 

Net als bij de meeste elektrische auto's kun je ook met deze motor verbinding maken via een app voor Android of iOS. Op afstand kun je een route plannen, de staat van de accu en andere onderdelen checken en dealerlocaties vinden. De online mogelijkheden zorgen er ook voor dat je niet bang hoeft te zijn dat je motorfiets wordt gejat en nooit meer wordt teruggevonden, want je kunt hem volgen via het GPS-systeem. 

De Harley Davidson Livewire kost 29.799 dollar en is online vooruit te bestellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Futuristische elektrische motorfiets uit Finland

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ducati bouwt ook elektrische motorfiets

Volg Bright op YouTube voor meer video's over elektrisch vervoer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van