Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Technisch incident'

Grote storing bij Europese satellietnavigatie Galileo

15 juli 2019 08:52 Aangepast: 15 juli 2019 09:00

Het Europese navigatiesysteem Galileo kampt met een grote storing. Het satellietnetwerk ligt sinds vrijdag grotendeels plat door een "technisch incident met betrekking tot de infrastructuur op de grond", aldus het EU-agentschap GSA.

Door de problemen kunnen alle ontvangers geen bruikbare signalen oppikken om hun positie te bepalen. In plaats daarvan zijn ze momenteel afhankelijk van de Amerikaanse tegenhanger GPS. Afhankelijk van de geïnstalleerde chip kunnen dat ook de Russische (GLONASS) of Chinese (Beidou) netwerken zijn.

"Experts zijn bezig om de situatie zo snel mogelijk te herstellen", meldt GSA. Er is een onderzoeksraad ingesteld om de exacte oorzaak te achterhalen en het probleem op te lossen. Mogelijk ligt het euvel bij een faciliteit in Italië die gebruikt wordt om alle klokken in het systeem gelijk te stellen.

De Galileo-satellieten zouden naar verluidt nog wel noodsignalen kunnen ontvangen voor mogelijke zoekacties en reddingsoperaties.

GPS is van Amerikaanse leger

Galileo is het grootste ruimtevaartproject uit de Europese geschiedenis. De Europese Commissie wil een alternatief bouwen voor het overal gebruikte GPS, dat van het Amerikaanse leger is. De Galileo-satellieten kunnen tot op 20 centimeter nauwkeurig bepalen waar een aangesloten kastje is. Het netwerk is nog in aanbouw.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eerste Galileo satellieten gelanceerd

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore