Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Dure datadeling

'Facebook schikt privacyschandalen voor 5 miljard dollar'

12 juli 2019 22:32 Aangepast: 12 juli 2019 22:50
Beeld © Getty Images

Facebook moet in de VS 5 miljard dollar betalen als gevolg van een serie privacyschandalen. Dat is het resultaat van een schikking met toezichthouder FTC.

De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft goedkeuring gegeven aan een schikking over onder meer het grote lek waarbij gegevens van gebruikers bij Cambridge Analytica terechtkwamen. Dat meldt The Wall Street Journal vrijdagavond.

Facebook liet eerder al weten 3 miljard dollar opzij te hebben gezet voor de kwestie. Het bedrijf zei eerder dit jaar ervan uit te gaan dat de kosten uiteindelijk tussen de 3 en 5 miljard dollar zouden bedragen.

Verkiezingscampagne Trump

Dit jaar kwam naar buiten dat het databedrijf Cambridge Analytica ongeoorloofde toegang had tot persoonlijke gegevens van miljoenen Facebookgebruikers. Die informatie werd onder meer gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016.

Met de schandalen zou Facebook de regels van een eerdere schikking in 2011 hebben overtreden. De FTC kan alleen boetes uitdelen aan bedrijven die meermaals in de fout gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wetsvoorstel: Facebook en Google moeten waarde gebruiker tonen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore