Ga naar de inhoud
Onderzoek

Een derde van de Nederlanders gebruikt spraakassistent

Ruim een derde van de Nederlanders gebruikt wel eens een digitale assistent. Veertien procent zegt de assistenten, zoals Siri van Apple of Google Assistant, niet te gebruiken vanwege zorgen om hun privacy.

Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Dat de privacyzorgen rond spraakassistenten niet onterecht zijn, bleek deze week toen uitlekte dat Google-medewerkers meeluisteren met een deel van de gesproken opdrachten aan Google Assistant. Daarbij krijgen medewerkers soms ook onbedoelde opnames te horen van privé-gesprekken.

Volgens Google is het meeluisteren nodig om de kwaliteit van de spraakherkenning te verbeteren. Ook Amazon-medewerkers kunnen meeluisteren met opnames van de assistent Alexa.

Mannen vaker dan vrouwen

Inmiddels maakt 34 procent van alle Nederlanders gebruik van spraakgestuurde virtuele assistenten, blijkt uit het onderzoek. Mannen gebruiken de assistenten vaker (41 procent) dan vrouwen (27 procent).

Zes procent van de mannen gebruikt de digitale assistenten dagelijks, tegenover twee procent van alle vrouwen. Slechts 8 procent van de Nederlanders zegt het fenomeen spraakassistenten niet te kennen. 

'Trager dan het zelf doen'

De slimme assistenten worden het meest gebruikt voor online zoeken (61 procent), instellen van navigatie (34 procent) of bellen van contactpersonen (33 procent).

Veel Nederlanders zijn nog niet echt tevreden over de prestaties van de spraakassistenten. 35 procent van alle Nederlanders maakt geen gebruik (meer) van de assistenten omdat ze trager werken dan de acties zelf uit te voeren.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Luister
Via Google Assistant
Luister de Bright Podcast
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl