Ga naar de inhoud
'One giant leap'

Vijftigste verjaardag maanlanding: ook in Nederland observatoria speciaal 's avonds open

Precies vijftig jaar terug landde de eerste mens op de maan. Beeld © Theo Mulder

Het is deze maand precies vijftig jaar geleden dat de bemanning van Apollo 11 als eerste voet op de maan zette. Om dat te herinneren staan er dit weekeinde op 17 plekken in Nederland telescopen klaar om naar de maan te turen.

Onder het mom van het evenement 'On the Moon Again' spoort de organisatie aan om wereldwijd zoveel mogelijk telescopen klaar te zetten.

Het initiatief is bedoeld om de maan in het spreekwoordelijke zonnetje te zetten, en iedereen net zo enthousiast te krijgen over de maan als vijftig jaar geleden. Op de kaart van de organisatie is te zien waar deelnemende telescopen staan.

Nederlandse deelnemers:

Ook Volkssterrenwacht Orion uit Bovenkarspel doet mee. "Onze twee grote telescopen uit het observatorium en drie kleinere op het dakterras zijn beschikbaar", vertelt Ineke Mulder namens Orion.

'Mijlpaal'

Zij beleefde de maanlanding in 1969 zelf via de televisie. Tijdens haar werk in het ziekenhuis zag Mulder samen met haar collega's hoe astronaut Neil Armstrong de eerste menselijke stappen op de maan zette. "Dat was zo indrukwekkend. De maanlanding is echt een mijlpaal. Dat nieuws ging net als de dood van bijvoorbeeld president Kennedy de hele wereld over."

Officieel bereikte de maanlander op 20 juli 1969 de maan. Een dag later sprak Armstrong tijdens zijn maanwandeling de wereldberoemde zin: "That's one small step for man, one giant leap for mankind."  

Verwarring

Volgens Mulder heerst er daarom verwarring over de gekozen datum van 'On the Moon Again'. "Want strikt genomen is het dit weekeinde niet precies vijftig jaar geleden. Maar dat mag de pret niet drukken. Volgende week dinsdag is er ook nog een gedeeltelijke maansverduistering. Dat valt dus mooi samen."

Het is nog maar de vraag in hoeverre de maan zich laat zien dit weekeinde. Volgens Buienradar zou een wolkendek het zicht op de maan kunnen belemmeren. Zaterdagavond is er, vooral in het zuiden van het land, de grootste kans op enkele opklaringen.

50
Podcast
50 jaar maanlanding: van computers tot Nike Air

In 1972 landden de laatste mensen op de maan. Als het aan president Trump komt daar in 2024 verandering in: een investering van 1,6 miljard dollar moet ervoor zorgen dat er over vijf jaar weer een bemande maanlanding plaatsvind.

Trump
Lees ook:
Trump wil zo snel mogelijk reis naar de maan