Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Breakie broken

Apple zet walkietalkie-functie Watch uit om afluistergevaar

11 juli 2019 19:38 Aangepast: 12 juli 2019 13:05
Beeld © Apple

Apple heeft de Walkietalkie-functie voor alle Apple Watches tijdelijk uitgeschakeld, omdat bleek dat een bug het mogelijk maakte om via de functie iPhones van anderen af te luisteren.

Via de Walkietalkie-functie kunnen gebruikers van recente Apple Watches met elkaar praten zoals bij een walkietalkie: spreken zolang een knop wordt ingehouden. Die functie werkt eigenlijk alleen tussen Apple Watches, maar de slimme horloges van Apple zijn altijd gekoppeld aan een iPhone.

Door een kwetsbaarheid kon de gebruiker van de ene Apple Watch geluid ontvangen dat de iPhone van een bevriende iPhone-gebruiker opving. De iPhone-gebruiker zou daar niks van merken.

Het bedrijf vond de kwetsbaarheid zo ernstig, dat het besloot de Walkietalkie-functie tijdelijk voor alle gebruikers uit te schakelen, totdat de kwetsbaarheid is gevonden en opgelost. Dat zegt het bedrijf tegen TechCrunch. De Walkietalkie-app blijft wel op Apple Watches staan, maar functioneert niet.

Nieuwste versie watchOS

Voor zover bekend is er niet daadwerkelijk misbruik gemaakt van de bug. Ook is misbruik van de bug volgens Apple niet zomaar mogelijk, maar vereist het een reeks handelingen. De Walkietalkie-functie zit pas sinds de nieuwste versie van watchOS op Apple Watches.

Apple werd via zijn meldingsprogramma van het lek op de hoogte gebracht. Vooral goedaardige hackers en ontwikkelaars gebruiken dat programma, waarbij Apple soms geld betaalt voor het melden van ernstige kwetsbaarheden.

FaceTime-afluisterlek

Eerder dit jaar had Apple te maken met een soortgelijk afluisterlek, toen in de groepsgesprek-functie van FaceTime. Deelnemers van zo'n groepsgesprek waren toen al voor andere deelnemers te horen nog voordat zij een gesprek hadden aangenomen. Ook toen schakelde Apple de functie tijdelijk volledig uit. Inmiddels werkt de groepsbel-functie voor FaceTime weer. De melder van die bug werd door Apple beloond.

Kijk ook: review van de nieuwste Apple Watch

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore