Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Design

Het nieuwste CitizenM-hotel is een renovatie

26 juli 2019 14:59 Aangepast: 26 juli 2019 18:28

Het nieuwste hotel van CitizenM, waar alles digitaal gaat, is juist geen containerbouw maar een renovatie van een bankgebouw naast het Amstelhotel.

Budget-designhotel CitizenM stapt van zijn eigen geloof af. De Nederlandse hotelketen stapelt wereldwijd kamers van 14 vierkante meter in systeembouw op elkaar tot fijne hotels. Maar CitizenM Amstel, dat volgende week opent, is een renovatie van een oude ABN-Amro-bank.

“Renovatie van bestaande panden, dat gaan we zeker vaker doen,” verklapt Robin Chadha, hoofd marketing van CitizenM. De telg van de Chadha-familie die modeconcern MEXX heeft opgericht, blijft Amsterdam toch thuis noemen. Dat verklaart dat er nogal wat uitzonderingen zijn gemaakt voor CitizenM Amstel. Het hotel in de voormalige ABN-Amro-bank aan de Sarphatistraat bij metrostation Weesperplein heeft 88 kamers, hoewel 230 kamers optimaal is. 

De ontwerpers van Concrete, die garant staan voor een eigenwijs stijlvol interieur, hebben hier 17 configuraties moeten bedenken waar normaal één standaard volstaat. Het concept, gestart in 2007, behelst juist dat er maar één kamer is, die letterlijk kant-en-klaar aangeleverd en op zijn plaats gestapeld wordt. Binnen valt dat nauwelijks op. De ene kamer heeft twee ramen, de ander en pilaar, maar wat overheerst is het design en de fun van het interieur.

Altijd dat compacte gebruik van ruimte, dat enorme bed waaronder een lade waarin je je koffer kwijt kunt (welk sterrenhotel lost dat kofferprobleem nou eens net zo goed op), stopcontacten in alle vormen ter wereld, en alle nieuwste snufjes die je kunt bedienen met de aanwezige iPad, de snelste wifi en gratis entertainment. 

Alles digitaal

Waar mogelijk is in CitizenM alles digitaal. Bij binnenkomst hoef je niet te wachten bij de balie maar check je jezelf meteen per computer in, waarna je zelf een keycard maakt. Wie al eens eerder logeerde kan direct z’n vorige kaart gebruiken. Vervolgens kun je alles zelf: wifi instellen, een drankje uit de koelkast pakken, wat eten. Niet iedereen is hotelgast, het interieur trekt ook locals om een beetje te werken of een drankje te doen, zodat het niet zozeer op een hotellobby, maar meer op een hippe meeting space of woonkamer vol creatieven lijkt. Deze zomer wordt ook de CitizenM-app gelanceerd.

Big Citizen is watching you

Ook achter de schermen is digitaal het verhaal. Waar je normaal op controle van de schoonmaker moet vertrouwen dat alle lampen het nog doen en de airco niet op vriezen staat, heeft CitizenM dat digitaal geregeld. Alle elektra in een kamer komt samen in de T5-box, het moederbord van de kamer, die met 1 stekker op het net is aangesloten. Ieder led-lampje heeft een IP-adres zodat men in het hoofdkantoor in Voorschoten kan zien dat er in Taipei een lampje stuk is. 

Reclamebureau KesselsKramer (Ik ben Ben, Hansje Brinker) bedacht een postercampagne die ieder hotel lokaal moeten maken. Die posters met vijf portretten van typisch Amsterdamse wijken zie je verspreid door de stad hangen. Zoals een gestileerde scene in rood-wit in Amsterdam Noord met scooter en tatoeages. CitizenM Amstel is herkenbaar aan de complete set posters aan de gevel, te zien tussen metrostation Weesperplein en de Amstel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore