Ga naar de inhoud
Zet de knop om

Deze knop helpt het gezin met digital detox

Myndr is een speciale knop voor digital detox voor het hele gezin. Hiermee draai je in stappen de internetmogelijkheden in huis weg.

“Papa, mag ik je telefoon?” Afleiding tijdens de maaltijd, wat het gezelligste familiemoment zou moeten zijn. Om de digitale verslaving van je gezin onder controle te krijgen is er nu Myndr, een fysieke knop aan de muur die bepaalt welk internet er wél, en welk internet even niet beschikbaar is.

Myndr lijkt de simpelste tool voor digital detox voor het hele gezin. Net zoals je de thermostaat omlaag draait, kun je met een knop aan de muur het internet wegdraaien. Dat gaat in stapjes. Kwartslag naar links betekent dat alle adult content (plus malware en phishing) geblokkeerd wordt, nog een slag en je zet notificaties en social media uit, zodat je ongestoord kunt ontspannen. Werken zonder afleiding is de derde stap, daarmee kun je enkel nog email, informatieve sites en muziek ontvangen. “Even niet” is de laatste klik, dan doet alleen telefoneren en het Magister-schoolrooster het nog. 

Digitale Ja/Nee sticker

De knop aan de muur communiceert via een beveiligde, geanonimiseerde cloudverbinding met een filter dat je met je router verbindt. Dat filter fungeert als digitale JA/NEE sticker, die bij jouw digitale voordeur aan je internetprovider doorgeeft wat ze wel, en wat ze niet moeten doorgeven.

Zo laat Myndr je werken zonder de afleiding van YouTube of Snapchat maar mét Wikipedia en Google Docs. Samen Netflixen zonder een constante stroom van notificaties. Door bewuster om te gaan met online zijn, kunnen kinderen én ouders leren (weer) met meer aandacht te leven.

De gezinsdetoxknop is bedacht door Maarten Wolzak in samenwerking met PaulHuizinga en Sidney Vollmer, schrijver van het boek On/Off, maker van de boekapp Alles ruikt naar chocola waarmee hij een SpinAward won, en maker van een scifi-film waarvan Moon het plot hergebruikt heeft. Hij maakte de app met ondernemers Maarten Wolzak en Paul Huizinga. “Onze missie is zorgen dat iedereen weer de baas wordt over zijn/haar eigen aandacht. De technologie achter de Myndr-knop is een open standaard, te gebruiken door iedere telefoonaanbieder en internetprovider die het internet óók menselijker wil maken. Ook zij dienen dus stappen te zetten voor menselijke technologie."

Alternatief

Volgens hem biedt de knop een alternatief naast het 'alles altijd maximaal aan'-internet. "Vergelijk het dus maar met Triodos: zij ontwikkelden een duurzaam, verantwoordelijker alternatief binnen de financiële industrie dat voortvloeide uit een holistische filosofie, en wisten de hele markt te inspireren. De Myndr-switch is onze eerste stap in een vergelijkbare richting, maar dan voor het internet. Er volgen er meer.”

De marktpresentatie van Myndr is deze week, zodat al die vrije tijd van de zomervakantie zonder ongewenste digitale afleiding kan verlopen. Voor 189 euro heb je de controle in huis terug. Wie hoopt op een dagje devices monteren en de gebruiksaanwijzing lezen heeft pech, het installeren van de Myndr-knop en het bijbehorende wifi-station is in een handomdraai gedaan. 

Digitale
SpinAward winnende app en boek in één
Digitale chocoladeletters
Deze
Saent concentratie knop
Deze knop laat je op je werk focussen