Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Online pesten

Instagram kondigt nieuwe maatregelen tegen pesters aan

09 juli 2019 09:53 Aangepast: 09 juli 2019 10:57

Om online pesten tegen te gaan heeft Instagram nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo zet het tekstherkenningssoftware in om beledigingen te ontmoedigen.

Instagram heeft voorzichtig de eerste stappen gezet om online pesten aan banden te leggen. Het bedrijf rolt een nieuwe maatregel uit waarbij gebruikers gewaarschuwd worden op het moment dat ze iets naars willen versturen.

Instagram weet namelijk welke zinnen het vaakst gerapporteerd worden en worden aangeduid als 'pesterij of intimidatie'. Rondom deze zinnen heeft het bedrijf een algoritme ontwikkeld dat deze zinnen nog voor het versturen kan herkennen. De verzender wordt dan aangeraden om dit niet te sturen, maar kan de melding alsnog negeren.

In het voorbeeld noemt Instagram de reactie 'Jij bent zo lelijk en dom', waarna Instagram de melding geeft 'Weet je zeker dat je dit wil sturen?' De waarschuwing werkt voorlopig alleen voor Engelstalige Instagram-gebruikers.

Gebruiker beperken

Ook wordt het binnenkort mogelijk om pesters te weren van je Instagram-account, zonder dat hij of zij dat in de gaten heeft. Met de optie 'Restrict' (Beperk) zijn reacties van de pestkop niet meer zichtbaar, alleen voor de pestkop zelf. Wel kan je per reactie toestemming geven om het toch toe te laten. Instagram kiest hiervoor omdat veel gebruikers bang zijn dat een pestsituatie escaleert op het moment dat de pester weet dat hij geblokkeerd of ontvolgd wordt.

'Ook als gebruik daalt'

Volgens Instagram-baas Adam Mosseri zijn dit pas de eerste stappen voor het bedrijf. "We blijven investeren om dit probleem beter te begrijpen en aan te gaan. Ik kijk er naar uit om binnenkort meer updates te delen", schrijft Mosseri in een blogpost.

In een interview met Time geeft hij aan ver te willen gaan met deze maatregelen. "We gaan beslissingen nemen die betekenen dat mensen Instagram minder gaan gebruiken, maar die gebruikers veiliger houden."

Onder vuur

Instagram staat met name in Groot-Brittannië en Maleisië onder druk vanwege het faciliteren van online pesterijen. Daar leidde het tot meerdere zelfdodingen. Ook in Nederland vinden pesterijen via Instagram plaats. Zo werd het bedrijf in 2016 aangeklaagd door een moeder uit Hoorn die wilde weten wie er achter een nepaccount zat dat naaktfoto's verspreidde onder de naam van haar dochter.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's en volg Bright ook op Instagram.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore