'Real-Time ID Check'

Gezichtsherkenning voor Uber-chauffeurs in Amsterdam

08 juli 2019 20:13 Aangepast: 08 juli 2019 23:11
Beeld © Hollandse Hoogte

Amsterdamse Uber-chauffeurs moeten binnenkort hun gezicht laten scannen voordat ze kunnen gaan rijden. De taxi-app voert gezichtsherkenning in om te voorkomen dat mensen frauderen met accounts, waardoor ze op andermans naam gaan rondrijden.

Het systeem, dat Real-Time ID Check heet, bestaat al in andere landen en wordt over een tijdje ook in Europa ingevoerd. De gezichtsherkenning moet "zo snel mogelijk" worden ingevoerd, aldus Uber. De ID Check moet wel nog worden aangepast om te voldoen aan de Europese privacyregels.

Uber heeft nieuwe afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam. Die moeten de veiligheid in het verkeer vergroten. Eerder dit jaar besloot Uber al om de minimumleeftijd van chauffeurs te verhogen van 18 naar 21, dat chauffeurs minstens een jaar rijervaring moeten hebben en dat ze een verplichte verkeerstraining moeten volgen.

Rond de jaarwisseling waren er drie dodelijke ongelukken met Uberchauffeurs in Amsterdam en omgeving. Daarbij kwamen vier mensen om het leven en raakte een klein meisje zwaargewond.

Uber kondigde maandag ook aan zich aan te sluiten bij de zogeheten Verkeersveiligheidscoalitie. Daarin zitten gemeenten, organisaties, bedrijven en onderzoekers, die samen willen nadenken over manieren om wegen en voertuigen veiliger te maken.

Verder belooft Uber om voor eind volgend jaar 750 'uitstootvrije' auto's rond te hebben rijden. Ook wil Uber bij beloningen voor chauffeurs meer nadenken of zo'n beloning niet averechts werkt en het gevaar op de weg juist stimuleert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Uber: mensen maken obscene gebaren naar zelfrijdende auto’s

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Uber wil nog deze zomer fastfood bezorgen met drones

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van