Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Recordboete van 204 miljoen euro voor British Airways na datalek

08 juli 2019 09:54 Aangepast: 08 juli 2019 14:29
British Airways krijgt een megaboete. Beeld © Getty Images

British Airways krijgt een boete van 183 miljoen pond (204 miljoen euro). De Britse luchtvaartmaatschappij krijgt de boete omdat vorig jaar bij een datalek gegevens van honderdduizenden klanten werden buitgemaakt.

Het is de hoogste boete die in het Verenigd Koninkrijk ooit is gegeven voor een datalek, meldt de BBC. De Britse privacywaakhond ICO kan zulke boetes opleggen sinds de General Data Protection Regulation (GDPR) is ingevoerd in Europa.  

'Maar' 500.000 pond boete

Voorheen lagen de boetes stukken lager. In het Verenigd Koninkrijk kreeg Facebook destijds een boete van 500.000 pond voor de rol van het bedrijf in het Cambridge Analytica-schandaal. Dat was de maximale boete die de Britse toezichthouder kon opleggen.

Er werden toen gegevens van ongeveer 1 miljoen gebruikers in het Verenigd Koninkrijk buitgemaakt. Als het schandaal ten tijde nu had plaatsgevonden, dan had de toezichthouder een boete van maximaal 17 miljoen pond kunnen opleggen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sinds de AVG bijna 10.000 privacyklachten bij toezichthouder

Miljoenen aan boetes

Door de GDPR kunnen boetes oplopen tot maximaal 4 procent van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf. Bij British Airways gaat het om 1,5 procent van de omzet in 2017. 

Hackers voerden vorig jaar een aanval uit op de systemen van British Airways. Daarbij werden in totaal 500.000 mensen slachtoffer. 

Er werden voornamelijk creditcardgegevens gestolen. Van 77.000 klanten werden zowel de volledige persoonsgegevens als de creditcardinformatie en hun verificatiecodes ontvreemd. 

'Verrast en teleurgesteld'

British Airways noemt de geldstraf 'teleurstellend'. Het bedrijf heeft, toen de kraak aan het licht kwam, naar eigen zeggen er alles aan gedaan om klanten en autoriteiten te informeren. De luchtvaartmaatschappij gaat in bezwaar tegen de boete. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore