Tech

'Diepe banden tussen Huawei en Chinese leger'

08 juli 2019 12:21 Aangepast: 08 juli 2019 13:09
Verschillende landen hebben Huawei (deels) uitgesloten van levering van apparatuur voor het 5G-netwerk. Beeld © AFP

De banden tussen het Chinese technologieconcern Huawei en het Chinese leger en de veiligheidsdiensten zijn sterker dan door het bedrijf wordt beweerd. Dat concludeert een Amerikaanse wetenschapper na een vergelijking van van gelekte databestanden met honderden cv's van Huawei-medewerkers.

De bestanden zijn geanalyseerd door Christopher Balding, een professor aan de universiteit van Vietnam en verbonden aan de Britse denktank 'Henry Jackson Society', zo meldt CNBC.

Hieruit blijkt dat belangrijke medewerkers van Huawei eerder sterk waren betrokken bij het verzamelen van gegevens die van belang zijn voor veiligheidsdiensten en bij militaire activiteiten. Het bedrijf ligt al langer onder vuur omdat de 5G-apparatuur van het bedrijf volgens de VS door China kan worden gebruikt voor spionage.

Hacken en industriële spionage

Sommige werknemers, zo blijkt uit de analyse, hebben een relatie met specifieke instanties die zich bezig hebben gehouden met hacken of industriële spionage tegen westerse bedrijven. 

Onlangs meldde persbureau Bloomberg al, op basis van recent openbaar gemaakte studies, dat verschillende medewerkers van Huawei samenwerkten met het Chinese leger bij onderzoeksprojecten.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Huawie? Wat voor bedrijf is Huawei en wie is de baas?

Militaire universiteit

Eén van de onderzochte cv's was van iemand die werkte bij Huawei en tegelijkertijd les gaf en onderzoek deed aan een militaire universiteit. Hij was hiermee dus in dienst bij het Chinese leger.

Balding zegt dat het samengaan van bepaalde posities en de activiteiten die in cv's wordt genoemd, erop lijken te wijzen dat de werknemers zich met spionage bezighouden.

Huawei ontkende eerder

Huawei zei eerder tegen persbureau Bloomberg zelf niets te weten over werknemers die onderzoek hebben gedaan op persoonlijke titel. Het techbedrijf stelt geen onderzoeks- of ontwikkelingssamenwerking te hebben met het Chinese leger.

In een zeldzaam rondetafelgesprek met journalisten zei Huawei-ceo Ren Zhengfei dat hij zich nooit voor het karretje van de Chinese overheid heeft laten spannen en dat hij dat ook nooit zal laten gebeuren.

'Achterdeurtjes'

De VS beschuldigt Huawei er al langer van achterdeurtjes in zijn 5G-apparatuur te hebben ingebouwd, waardoor de Chinese overheid zou kunnen spioneren en mogelijk zelfs saboteren. 

Verschillende landen, zoals de VS, hebben Huawei geweerd bij de bouw van een 5G-netwerk. In Nederland besloot KPN dat de kern van het 5G-netwerk niet door Huawei zal worden gebouwd, omdat dit vanuit 'security-oogpunt' gevoeliger is. Huawei mag wel het basisnetwerk bouwen.

KPN gaat daarmee in tegen de wens van de Tweede Kamer. Een meerderderheid wilde naar aanleiding van een spionagerel rond ASML dat Huawei helemaal niet betrokken mag zijn bij de aanleg van het 5G-netwerk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Strengere eisen kabinet aan 5G-netwerk, maar Huawei niet geweerd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van