Cryptocoins

ECB bezorgd over Facebook Libra: 'We moeten snel schakelen'

07 juli 2019 14:12 Aangepast: 07 juli 2019 19:33
Beeld © AFP

Financiële toezichthouders moeten flink aan de bak om regelgeving te maken voor grote techbedrijven als Facebook die zich in de financiële wereld willen wagen.

Dat zei bestuurder Benoît Cœuré van de Europese Centrale Bank (ECB) zondag in de Zuid-Franse plaats Aix-en-Provence. Hij verwijst naar de plannen van Facebook, die onlangs bekendmaakte een eigen cryptomunt, genaamd Libra, te ontwikkelen die gebruikt moet kunnen worden voor echte betalingen door Facebook-gebruikers.

'Facebook-munt Libra is gevaarlijk'

Volgens Cœuré ontbreekt het nu nog aan spelregels voor een dergelijk scenario. "Het is ondenkbaar dat we ze hun gang laten gaan in het financiële systeem zonder regels om toezicht te kunnen houden, want dat is gewoon te gevaarlijk. We moeten sneller schakelen dan we ooit hebben gedaan."

Eerder lieten drie Britse toezichthouders al weten zich in de plannen van Facebook te verdiepen. Gouverneur Mark Carney van de Britse centrale bank zei een "open blik" te willen houden "maar geen open huis".

Ook vanuit Washington werd met scepsis gereageerd. Later deze maand geeft Facebook tekst en uitleg voor het Amerikaanse congres over Libra.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Slechte week voor Facebooks cryptomunt Libra, kritiek zwelt aan

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'De Libra is een goed idee, waarom heeft het IMF dit niet bedacht?'

Miniatuurvoorbeeld
Luister de Bright Podcast

Podcast: Facebook en crypto: 'Waarom nou uitgerekend Facebook?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van