Tech

Slechte week voor Facebooks cryptomunt Libra, kritiek zwelt aan

05 juli 2019 16:23 Aangepast: 05 juli 2019 17:45
Beeld © AFP

Het was een slechte week voor Facebook's cryptomunt libra. De storm van kritiek op de plannen zwelt aan, het Amerikaanse Congres vroeg zelfs om het project stop te zetten omdat het een bedreiging voor de dollar kan zijn.

Vertegenwoordigden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, een van de kamers van het Congres, stuurden een brandbrief aan Facebook-baas Mark Zuckerberg, hoofd blockchain David Marcus en operationeel directeur Sheryl Sandberg.

Facebook maakte twee weken geleden bekend dat het volgend jaar een eigen digitale munt wil lanceren. Gebruikers van Libra’s moeten een digitale portemonnee gebruiken: de Calibra wallet. De komst van de Libra en Calibra kan tot flinke problemen leiden, vreest het Congres.

Privacyproblemen

"Het kan de problemen op het gebied van privacy, nationale veiligheid en handel leiden. De mensen die de Libra gebruiken kunnen het doelwit van hackers worden. Zeker gezien het verleden van Facebook, verwachten we problemen",  zo staat in de brief.

"Het lijkt erop dat deze producten zich kunnen lenen voor een helemaal nieuw wereldwijd financieel systeem dat is gebaseerd in Zwitserland met de intentie te concurreren met het Amerikaanse monetaire beleid en de dollar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook onthult plannen eigen cryptomunt: vanaf 2020 betalen met Libra

De afgevaardigden vrezen voor een gebrek aan regulering. In de whitepaper die Facebook publiceerde over de nieuwe munt, staan te weinig informatie over de bedoeling van het bedrijf en de veiligheid.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Kijk terug: Minister Hoekstra over Libra en ABN Amro

Zo gaat Calibra eruit zien: de digitale portemonnee van Facebook, waar je libra zijn opgeslagen. Zo gaat Calibra eruit zien: de digitale portemonnee van Facebook, waar je libra zijn opgeslagen.

Ook de Britse financiële marktwaakhond, de Financial Conduct Authority (FCA), is bezorgd.  Die vraagt zich af of de wereldwijde omvang van de Libra wel aanvaardbaar en wenselijk is.

De centrale bank van Japan uitte haar zorgen, omdat de Libra moeilijk te controleren is. Dat kan gevaar voor de stabiliteit van de financiële wereld opleveren, aldus zakenkrant Nikkei Asian review.

Reactie Facebook

David Marcus, blockchainbaas bij Facebook, reageerde in een blog op de brief van het Congres en op de andere kritiek. "Facebook is slechts een van de 28 bedrijven die achter Libra zit. We hebben de plannen bewust in en vroeg stadium aangekondigd, juist omdat we een discussie willen over het ontwerp." 

Alle data wordt gedecentraliseerd opgeslagen, stelt Marcus. Facebook houdt ook geen toezicht op het netwerk of de munt. Facebook is slechts een van de honderden leden die de Libra Association bij de lancering van de munt zal hebben. We hebben geen speciale privileges." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van