Tech

Namaak-app Samsung 10 miljoen keer geïnstalleerd

05 juli 2019 11:51

De malafide app 'Updates for Samsung' werd de afgelopen maanden door meer dan 10 miljoen Android-gebruikers geïnstalleerd. De app wordt gebruikt om mensen op te lichten.

De app belooft gebruikers updates voor Android, maar eenmaal geïnstalleerd worden gebruikers naar een blog vol reclame geleid, meldt beveiligingsbedrijf CSIS Security Group. Op de pagina wordt gebruikers geld gevraagd voor het downloaden van de update. Wie 35 dollar betaalt, krijgt zogenaamd een abonnement op nieuwe updates.

Die updates blijven echter uit, en de betaling wordt niet via de Google Play Store geregeld. Gebruikers moeten hun creditcard-informatie aan de app geven. De app staat nog steeds in de Play Store van Google. Het beveiligingsbedrijf heeft melding bij Google gemaakt.

Gebruikers van Samsung-telefoons en Android-toestellen wordt aangeraden alleen updates via het Instellingsmenu van hun telefoon te downloaden. Mogelijk zijn oplichtings-apps zoals deze succesvol, omdat veel Android-telefoons vaak na twee jaar geen nieuwe versies van het besturingssysteem meer krijgen.

Zeker niet de eerste nep-apps op Android

Het is niet bekend hoeveel mensen daadwerkelijk hebben betaald aan de malafide app. Ook is nog niet duidelijk hoe de nep-app door de keuring van de Play Store heeft kunnen komen.

Toch is dit zeker niet de eerste nep-app in de Play Store. Onderzoekers van de University of Sydney konden tijdens een tweejarige studie bijna 50.000 apps die grote gelijkenissen vertoonden met de populairste Android-apps.

Ruim 2000 van die apps bevatten mogelijk malware, nog eens 1500 apps vroegen om meer permissies op de telefoon dan noodzakelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nep-app PostNL gericht op stelen bankgegevens in omloop

Getest: nieuwe Samsung-telefoon met omdraai-camera

Volg Bright op YouTube voor meer video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`