Ga naar de inhoud
Tech

Wereldwijde interesse voor uitvinding om patiënten te draaien

Beeld © ETZ

De beste uitvindingen zijn vaak simpel. Zo ook de vinding van neurochirurg Paul Depauw. Hij bedacht een opblaasbaar kussen, waarmee patiënten die onder narcose zijn makkelijk van hun rug op hun buik gedraaid kunnen worden voor een rug -of nekoperatie. "Er is interesse uit de hele wereld."

"Nu het er eenmaal is, lijkt het simpel. Het is een beetje de paperclip van de rugchirurgie. Maar er is een ontzettend lang traject aan vooraf gegaan", vertelt de Belgische arts die in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg werkt.

Bij nek- en rugoperaties moet de patiënt op de buik liggen. Op het moment dat ze onder narcose gaan, liggen ze op hun rug. Dat betekent dat de patiënt onder narcose gedraaid moet worden. 

Dood gewicht

"Het is ontzettend zwaar voor het personeel om zo'n patiënt te draaien. Het gaat om dood gewicht. Je draait niet alleen de romp, maar ook armen, benen en hoofd", zegt Depauw.  

"Je hebt minstens vier mensen nodig, zes als iemand 120 kilo weegt. We moeten vaak mensen uit de gang halen of uit een andere operatiekamer. Dat moest anders, vond ik", zegt hij.

Alleen al in Nederland worden jaarlijks 75.000 operaties in buikligging uitgevoerd.

Depauw benaderde verschillende medische bedrijven. Die bleken geen interesse te hebben om een product te ontwikkelen dat zou helpen bij het draaien. Dus besloot hij het zelf te doen met hulp van productontwikkelaars.

"Ik was geïnspireerd door de opblaasbare kussens, die door bergers worden gebruikt om gekantelde vrachtwagens weer recht te zetten. In een operatiekamer is standaard perslucht aanwezig. Wij kunnen dezelfde techniek gebruiken, dacht ik."

Die perslucht wordt onder andere gebruikt om patiënten te beademen en apparatuur aan te drijven.  

Opblaasmat

Op de tekentafel werd het kussen verder ontwikkeld. Onder de rug van de patiënt komt een opblaasmat, waarmee de zieke in stabiele zijligging wordt gekanteld. Aan de voorkant worden op de bekken en borst van de patiënt ook twee kleinere luchtkussens geplaatst.

"Zodra de patiënt doorrolt en op zijn buik ligt, blazen we die op om hem op de ideale operatiehoogte te leggen. Het kussen mag niet lek raken. Er zitten een speciale klep en verbindingen aan. In het lab van Philips hebben we meerdere tests uitgevoerd tot 150 kilo", zegt hij.

Versie voor vrouwen

Iedereen heeft een ander postuur. Depauw werkt nu nog aan een verbeterde versie van zijn uitvinding, speciaal voor vrouwen.

"We hebben nu een unisexmodel, maar het kan nog beter. Ik denk verder aan kussens in drie maten, voor mensen van verschillend gewicht. In de toekomst willen we naar een kussen dat speciaal geprint wordt op basis van het skelet van de patiënt. Dat is helemaal ideaal op maat. Dan lig je perfect."

Paar tientjes

De neurochirurg heeft het patent op zijn vinding, maar hij verwacht niet snel rijk te worden van de vinding. "Als arts hoor ik al bij de begunstigden van de wereld. Maar zo'n kussen kost maar een paar tientjes", zegt Depauw. 

"Ik heb het patent vooral aangevraagd omdat je zonder intellectuele bescherming geen subsidies kan krijgen. Miljonair zal ik er niet van worden. Hoewel, je weet niet wat de toekomst brengt. Er is interesse van over de hele wereld. Ik krijg telefoontjes uit China en Amerika."

Depauw denkt dat er nog andere toepassingen mogelijk zijn. "Thuisverpleegkundigen kunnen een kussen met compressor gebruiken om mensen te kantelen om ze te wassen. Dat product zit ook in onze pijplijn. En we denken aan toepassingen voor de dierengeneeskunde. Met de kussens kunnen dure renpaarden worden gekanteld."