Virtueel aankijken 👀

FaceTime laat gebruikers recht in camera kijken met trucje

03 juli 2019 14:46

Apple's videochat-app FaceTime zorgt er in iOS 13 met een trucje voor dat gebruikers altijd recht in de lens kijken.

Videochatten is nog steeds niet hetzelfde als in het echt één op één praten. Elkaar recht aankijken kan namelijk niet: het zijn altijd twee mensen die zien hoe de ander naar zijn beeldscherm kijkt, vlak onder de selfiecamera. Niemand chat immers door recht in de lens van zijn telefoon te kijken.

Apple heeft daar nu wat op bedacht. Vanaf iOS 13 laat FaceTime de ogen van gebruiker virtueel recht de lens in kijken. Terwijl de ene gebruiker gewoon naar zijn scherm kijkt, ziet het er voor de ander uit alsof hij of zij recht wordt aangekeken. De functie heet FaceTime Attention Correction en werd door enkele gebruikers al uitgeprobeerd.

Virtuele ogen

Apple maakt de functie mogelijk met augmented reality, en gebruikt de gezichtsscanner die in recente iPhones en de iPad Pro zit. Die scanner brengt de positie van de ogen in kaart, de camera bekijkt hoe de ogen eruit zien en met augmented reality worden de wegkijkende ogen van de gebruiker vervangen door ogen die recht in de lens kijken.

Om te laten zien hoe dat werkt, haalde een Twitter-gebruiker een stokje langs zijn ogen. Het stokje vervormt op het moment dat het de ogen passeert. De functie zit voorlopig alleen in FaceTime, en is enkel in de nieuwste bètaversie van iOS 13 te gebruiken.

Het is daarmee niet zeker of de functie ook direct in iOS 13 zit, als die in september voor alle gebruikers verschijnt. iOS 13 is sinds vorige week door iedereen uit te proberen maar wegens het grote aantal bugs in bèta-software is installatie op eigen risico.

Alle nieuwe iPad-functies in iOS 13:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore