Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Tesla levert meer auto's af dan gedacht: koers schiet omhoog

03 juli 2019 09:34 Aangepast: 03 juli 2019 11:24
Tesla wist in het tweede kwartaal 77.500 Model's 3 aan klanten af te leveren. Beeld © AFP

Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 95.000 auto's aan klanten afgeleverd, dat is meer dan was verwacht. Of er ook winst is gemaakt, dat is nog maar de vraag. Tesla zegt er in ieder geval niets over.

Goed nieuws van Tesla: een recordproductie en een record in het aantal afleveringen van elektrische auto's. Verder zegt het concern goed gepositioneerd te zijn om in het derde kwartaal de totale productie en het aantal afleveringen verder te laten toenemen.

Beleggers zijn aangenaam verrast en in de nabeurshandel in de VS steeg de koers dan ook met 7 procent tot 240 dollar (214 euro). Daarmee staat de koers dit jaar nog wel een stuk lager dan de 318 dollar waarmee het jaar werd begonnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe elektrische auto's moeten voortaan geluid maken, maar welk geluid?

95.200 auto's

In de maanden april tot en met juni werden er 95.200 auto's afgeleverd, dat is ruim de helft meer dan in het eerste kwartaal. Het is ook meer dan het vorige record van 90.700 auto's dat werd behaald in het laatste kwartaal van 2018.

Het aantal afgeleverde auto's was ook meer dan de 91.000 waar beleggers mee hadden rekening gehouden.

De cijfers komen na een teleurstellend eerste kwartaal. Toen werd Tesla nog geplaagd door problemen om de geproduceerde auto's daadwerkelijk bij klanten te krijgen. Daardoor kregen toen uiteindelijk slechts 63.000 klanten hun auto.

Model 3

Het verkooprecord in het tweede kwartaal had te maken met het op stoom komen van de verkopen van de Model 3, de eerste massaproductieauto van het merk. De leveringen in Europa en in Azië zijn nu ook op gang.

Verder werd in de Verenigde Staten meer verkocht omdat consumenten nog wilden profiteren van gunstige belastingregels voordat die op de schop gaan.

Verlies

Het is zeer de vraag of Tesla ook winst heeft weten te maken. In het eerste kwartaal werd een flink verlies geleden van 494 miljoen dollar, gecompenseerd voor eenmalige tegenvallers. Toen werd al gezegd dat beleggers ook in het tweede kwartaal nog niet op winst hoeven te rekenen.

Tesla verwachtte toen pas in het derde kwartaal weer geld te gaan verdienen. Het schreef wel dat de verliezen in het tweede kwartaal aanzienlijk kleiner zullen zijn dan in de eerste drie maanden van het jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore