Tech

Koers bitcoin daalt verder: -30 procent in een week tijd

02 juli 2019 09:32 Aangepast: 02 juli 2019 10:46
De waarde van bitcoin schommelt flink. Beeld © Getty

Het lijkt wel een achtbaan. In de afgelopen 24 uur daalde de prijs van bitcoin met ruim 11 procent en in vergelijking met een week geleden staan we bijna 30 procent lager, terwijl de koers eerder juist in korte tijd flink was gestegen.

De koers van cryptomunten blijft enorm volatiel. Vooral de laatste weken is dat het geval. In juni steeg de prijs van bitcoin, in omvang verreweg de grootste cryptomunt, in twee weken tijd met meer dan 70 procent, tot zo'n 13800 dollar. Maar nog geen week later is die koerssprong weer bijna geheel verdwenen.

Na tien dagen boven de 10.000 dollar te hebben gestaan, is een bitcoin nu weer minder waard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wanneer is er sprake van een zeepbel bij aandelen, bitcoin of huizen?

Libra

De cryptomunt kreeg onder meer een zetje van het nieuws dat Facebook zijn eigen cryptomunt libra gaat lanceren. Dat zou de acceptatie van digitale munteenheden kunnen vergroten, was de gedachte.

Ook andere virtuele munteenheden zoals ethereum profiteerden van de hernieuwde aandacht voor cryptomunten en stegen mee.

Van 3700 naar 13800 dollar

Maar vervolgens zette weer een daling in, onder meer omdat werd gewaarschuwd voor een zeepbel door de snelle stijging. Begin dit jaar was een bitcoin nog maar ruim 3700 dollar waard. Eind 2017 werd de hoogste koers bereikt toen de munt op zo'n 20.000 dollar piekte.

Bitcoin is goed voor ongeveer 60 procent van de totale waarde van alle cryptomunten. Naast bitcoin zijn ethereum en ripple de andere twee crypto's waarvan de totale waarde meer dan 10 miljard dollar is. Daarbij zijn alle bitcoins bijna zes keer zoveel waarde als alle ethereums.

Ter vergelijking: de totale waarde van ethereum zit tussen de beurswaarde van Ahold Delhaize en Unibail Rodamco in. Alle ripples zijn ongeveer net zoveel waard als de onderneming NN.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van