48 uur zonder Instagram?

Wikipedia-oprichter roept op tot staking sociale media

01 juli 2019 20:55
Beeld © Getty

Mede-oprichter van Wikipedia Larry Sanger wil dat zoveel mogelijk mensen op 4 en 5 juli alle sociale media mijden.

In een poging om sociale-mediabedrijven tot de orde te roepen, heeft mede-oprichter van Wikipedia Larry Sanger opgeroepen tot een wereldwijde sociale-mediastaking. Iedereen die zich geroepen voelt wordt gevraagd om op 4 en 5 juli niet op de online sociale netwerken te gaan.

Wel geeft Sanger aan dat sociale media gebruikt mogen worden om het nieuws over de staking te verspreiden. "We gaan heel veel herrie maken. Niemand zal kunnen negeren wat er gebeurt. We gaan eisen dat de enorme, manipulatieve bedrijven ons controle geven over onze gegevens, privacy en gebruikerservaring", aldus de strijdvaardige Sanger.

'Baas over eigen data'

Sanger wil met de actie bereiken dat gebruikers baas worden over hun eigen data en dat platformen deze data niet zomaar mogen gebruiken om te adverteren en om ingenieuze gebruikersprofielen mee op te bouwen.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen Sanger gaan volgen in zijn staking. Het nieuws is opgepakt door onder andere de BBC en The Register, maar vooralsnog hebben maar een kleine 500 mensen zijn Declaration of Digital Independence getekend.

Geen tech-video missen? Volg Bright op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore