Onmisbare ingrediënten

'Japan wil export tech-materialen naar Zuid-Korea beperken'

01 juli 2019 16:19

Net nu het einde van de handelsrestricties tussen de VS en China in zicht lijkt te komen, zou Japan restricties op de export van high-tech materialen naar Zuid-Korea willen.

Het gaat onder meer om materialen die worden gebruikt voor het maken van smartphones en chips, meldt Reuters op basis van de Japanse krant Sankei. Japan produceert zo'n 90 procent van de wereldvoorraad van gefluoreerd polyimide, een belangrijke stof voor de productie van telefoonschermen. Ook is Japan goed voor 70 procent van al het gas dat voor plasma-etsen wordt gebruikt, een methode waarmee chips worden gemaakt.

De restricties zouden onder meer Samsung en LG treffen. De Zuid-Koreaanse bedrijven gelden als twee van de belangrijkste makers van smartphoneschermen. Ook maakt Samsung veel processor- en geheugenchips.

Oude wonden uit Tweede Wereldoorlog

Japan zou de restricties op 4 juli al willen invoeren. Zuid-Korea heeft nu een voorkeurspositie en kan de materialen zonder afzonderlijke vergunning verkrijgen. Door de restricties zou voor elke levering een vergunning gevraagd moeten worden, wat dagen zou kunnen duren.

De dreigende restricties zijn het gevolg van een uitspraak van het Zuid-Koreaanse hooggerechtshof. Die bepaalde dat het Japanse Nippon Steel de Zuid-Koreaanse dwangarbeiders moet compenseren die tijdens de Japanse overheersing tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het bedrijf moesten werken.

Japan stelt echter dat de kwestie rond dwangarbeiders al in 1965 is bijgelegd, toen de landen hun diplomatieke banden herstelden. Japan noemt de Zuid-Koreaanse uitspraak "ondenkbaar". Japan heeft in januari gesprekken met Zuid-Korea geëist over de kwestie, maar Zuid-Korea zou daar niet op zijn ingegaan.

Tech-oorlog tussen VS en China: is Huawei de pineut?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore