Elektrische auto's

Tesla Model 3 best verkochte auto in juni, autoverkopen dalen

01 juli 2019 14:58 Aangepast: 01 juli 2019 19:46
De Tesla Model 3 in het wild. Beeld © ANP

De Tesla Model 3 is de best verkochte auto in Nederland. Afgelopen maand werden er 2487 verkocht, oftewel 6 procent van alle verkochte auto's.

Dat blijkt uit cijfers van de Bovag en Rai Vereniging over de maand juni. In vergelijking met vorig jaar werden er minder auto's verkocht. In juni 2018 werden er bijvoorbeeld 46.746 nieuwe auto's verkocht, afgelopen juni waren dat 41.671 auto's. 

Lage bijtelling

De goede prestatie van de Tesla Model 3 heeft vooral te maken met de prijs, weet Floris Liebrand van de Rai Vereniging. Tot 50.000 euro betaal je 4 procent bijtelling, alles daarboven kost 22 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe elektrische auto's moeten voortaan geluid maken, maar welk geluid?

Populaire leasewagen

De standaarduitvoering van de Model 3 kost 47.800 euro en valt dus exact binnen die 50.000 euro. "De auto is vooral populair bij zakelijke leaserijders. Je hebt dan een mooie, relatief luxe auto voor een relatief laag bedrag per maand", zegt Liebrand. 

De Model 3 is sinds maart te koop in Nederland. Sinds die tijd is hij 6.063 keer over de toonbank gegaan. Gemeten over het afgelopen half jaar zijn alleen de Volkswagen Polo (6.607 keer) en de Ford Focus (6.443) populairder. 

Bezoekers vergapen zich aan een Tesla Model 3 op de autoshow in Shanghai, eerder dit jaar. Bezoekers vergapen zich aan een Tesla Model 3 op de autoshow in Shanghai, eerder dit jaar.

Bijtellingsgrens daalt

"Dat zijn dan weer hele normale modellen in Nederland", concludeert Liebrand. Hij wijst erop dat er in Nederland veel compacte modellen worden verkocht, en dat de goed presterende Tesla Model 3 een uitzondering is in het toplijstje. 

Het is de vraag of de auto er nog lang in blijft staan, want de grens voor een lagere bijtelling wordt volgend jaar verlaagd naar 45.000 en uiteindelijk naar 40.000 euro. Vanaf dan valt de Model 3 dus onder het hogere bijtellingstarief, wat hem voor leaserijders minder interessant maakt.

Autoverkopen dalen

Over de hele linie zijn er het afgelopen half jaar tien procent minder auto's verkocht ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de gestegen aanschafbelasting op nieuwe auto's (bpm), stellen Bovag en Rai Vereniging. 

Vorig jaar is er een nieuwe vorm van uitstoot meten geïntroduceerd. Hiermee valt de gemeten uitstoot hoger uit dan bij de oude test, en die uitstoot is bepalend voor de bpm. De gemiddelde stijging van de bpm over het afgelopen jaar is 15 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van