Jonathan Ive

'Apple-topontwerper ontmoedigd door desinteresse ceo Cook'

01 juli 2019 14:31 Aangepast: 01 juli 2019 15:23
Apple-ceo Cook (l) en designer Ive (r) Beeld © Anic van Damme / Bright

De onlangs vertrokken Apple-designtopman Jonathan Ive zou al jaren ontmoedigd zijn door de koers van de bedrijfstop, die onder leiding van CEO Tim Cook minder in design geïnteresseerd zou zijn.

Het vertrek van Apple's Chief Design Officer was vorige week een verrassing, maar volgens ingewijden zat het er al lang aan te komen. Zowel The Wall Street Journal als Bloomberg schetsen een beeld van een ontwerper die zich steeds minder op zijn plaats voelde bij Apple. De onvrede van Ive zou voortkomen uit het leiderschap van CEO Tim Cook, die het stokje in 2011 van Apple-oprichter Steve Jobs overnam.

Jobs was bekend liefhebber van design, en werkte jarenlang nauw met Ive samen. Cijferman Cook zou veel minder in het ontwerp geïnteresseerd zijn en het designteam zelden bezoeken. Ive zou daardoor op zijn beurt gedesillusioneerd steeds minder vaak zijn aangeschoven bij vergaderingen. In 2015 werd hij gepromoveerd tot Chief Design Officer, volgens sommigen een offer om Ive aan boord te houden. Hij werd "veruit" de best betaalde Apple-medewerker en werkte vaker vanuit huis.

18-karaats Apple Watch geflopt

Ook de introductie van de Apple Watch in 2015 gebeurde kennelijk op aandringen van Ive. De ontwerper moest wel concessies doen: Ive wilde vooral een mode-accessoire maken, het Apple-bestuur wilde een verlengstuk van de iPhone. Het apparaat werd een beetje van beide, en als knieval naar Ive werd een 18-karaats gouden Apple Watch à 11.000 euro per stuk uitgebracht. Dat werd geen succes; duizenden exemplaren bleven liggen.

Het artikel van The Wall Street Journal gaat ook in op het floppen van de AirPower-oplaadmat. Die werd eind 2017 aangekondigd, maar bleek technisch niet haalbaar. "Test wezen uit dat hij zich meer gedroeg als een fornuis", aldus ingewijden. De oplaadmat zou zo'n dertig laadspoelen hebben bevat.

Apple gaat het ontwerpbureau van Ive de komende jaren nog wel inhuren. Apple zou dat bureau LoveFrom miljoenen dollars gaan betalen om met Apple samen te blijven werken. Volgens ingewijden zou het vertrek van Ive mogelijk ook ruimte bieden voor een nieuwe wind. Apple heeft de afgelopen tijd veel nieuwe ontwerpers aangenomen. "De nieuwe mensen hebben meer energie", zegt een ingewijde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jony Ive redde Apple maar zijn vertrek is geen ramp

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van