Tech

China en VS gaan opnieuw onderhandelen over handelsconflict

29 juni 2019 09:34 Aangepast: 30 juni 2019 13:43
De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Beeld © archiefbeeld Getty Images

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. De Verenigde Staten en China gaan opnieuw gesprekken voeren om tot een handelsakkoord te komen. Dat hebben de Amerikaanse president Donald Trump en Xi Jinping afgesproken in de marge van de G20-top in Japan.

"We zijn liggen weer op schema", zei de Amerikaanse president Donald Trump na een tachtig minuten durende ontmoeting met Xi. Trump sprak van een 'uitstekende ontmoeting'. "Misschien wel beter dan ik had verwacht." Er is veel discussie geweest, liet hij weten. "We zullen zien wat er gebeurt."

Vorige maand werd er nog een punt gezet achter de onderhandelingen. Maar daarna lieten beide landen weten toch open te staan voor gesprekken over het handelsconflict tussen beide landen, dat al een jaar gaande is. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse ondernemers voelen de klappen van de handelsoorlog

Trump: 'Uitstekende ontmoeting' 

De VS heeft sindsdien op 200 miljard dollar aan goederen uit China importheffingen tot 25 procent geheven. De Chinezen hebben op hun beurt met gelijke munt teruggeslagen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds heeft de handelsoorlog al 455 miljard dollar (400 miljard euro) gekost. 

Het Chinese persbureau Xinhua meldt dat de Verenigde Staten hebben toegezegd geen nieuwe importtarieven op Chinese producten meer in te voeren. Trump lieten weten de blokkade van de Chinese telecomreus Huawei voorlopig op te heffen. "Ik heb afgesproken dat de verkoop van deze producten blijft toegestaan."

Verkoop Huawei VS blijft toegestaan

Amerikaanse bedrijven, die grote hoeveelheden chips en andere producten leveren aan Huawei, waren 'niet gelukkig' met de ban. Trump had het bedrijf op de zwarte lijst gezet omdat het een bedreiging voor de veiligheid zou zijn. 

De hervatting van de onderhandelingen zal investeerders en markten wereldwijd voorlopig geruststellen. Deskundigen gaan er echter van uit dat de onderhandelingen zwaar zullen blijven, en een akkoord nog wel even op zich kan laten wachten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore