Ga naar de inhoud
Kost weinig

Dol op Chinese koopjes: Sarah bestelde 2000 producten bij AliExpress

Beeld © EIGEN FOTO

Nederlanders blijken dol op de koopjes van Chinese webwinkels. Zelfs zo erg dat de VVD zich zorgen maakt. Want hoe kunnen Nederlandse bedrijven concurreren met zulke lagen prijzen? Winkelmedewerkster Sarah is platinumlid op AliExpress. Zij kocht in amper zes jaar tijd maar liefst 2000 artikelen bij de Chinese webshop.

Sarah winkelde voor duizenden euro's bij AliExpress. Dat begon tijdens haar zwangerschap met de aankoop van een speen. Haar dochter wordt in november 6 en tegenwoordig doet Sarah groot inkopen bij 'Ali'.

VVD:
Lees ook:
VVD: pakketjes uit China zijn te goedkoop

"Mijn huis staat er vol mee", zegt ze."Ken je die wierrookbrander, waarbij de rook heel soepel naar beneden stroomt? Die was helemaal hip op Facebook. In Nederland kost die rond de 30 euro, ik heb er 8 voor betaald. Ook beeldjes, fotolijstjes en waxinelichthouders heb ik veel."

Kleding

Behalve woondecoratie, koopt Sarah ook speelgoed, kleding voor haar dochter en feestartikelen op AliExpress. Een keer kocht ze kleding voor zichzelf, maar daar blijft het ook bij. "Over het algemeen ben ik heel tevreden, in al die jaren heb ik maar vijf miskopen gedaan. Een daarvan was een broek. Die was eerder voor een klein meisje dan voor een volwassen vrouw."

Een pakketje van AliExpress voelt als het krijgen van een cadeautje, zegt Sarah. "Soms heb ik het binnen een week, maar soms duurt het drie maanden voordat een pakketje er is. Als je net als ik dertig bestellingen per keer doet, weet je niet precies wat erin zit. De verpakkingen zijn nagenoeg identiek. Het voelt iedere keer weer als een cadeautje uitpakken."

'Hele webshop in huis'

Linde bestelde pasgeleden voor het eerst bij AliExpress. Ze gaat zaterdag trouwen en heeft voor de bruiloft een flinke bestelling gedaan bij AliExpress.

"Het lijkt hier wel een distributiekantoor", zegt Linde. "Er zijn staan meer dan dertig dozen met pompons, riet, vlaggetjes, ballonnen en zelfs nepbloemen."

De prijs is laag en de kwaliteit ook, zegt Linde. "Het is anders dan ik gewend ben. Ik heb voor 150 euro aan spullen gekocht, maar het lijkt wel alsof ik de hele webshop in huis heb gehaald."

Waarom
Lees ook:
Waarom AliExpress zo goedkoop pakketjes kan versturen

Zelfcontrole hard nodig

Nataly bestelde tegen de 800 producten bij AliExpress, vooral voor haar dochtertje Hailey. "Ik koop niet zo veel voor mezelf. De meeste dingen die ik koop, zijn voor mijn dochter. 10 euro voor mijn dochter is niets, maar bij 10 euro voor mezelf denk ik eerst: kan dat niet goedkoper?"

Ook Nataly deed haar eerste bestelling bij 'Ali' zo'n zes jaar geleden. Vooral over de prijs van speelgoed kan ze zich nog weleens verbazen. "Dat is spotgoedkoop. Mijn dochter speelt met poppen die in de speelgoedwinkel 13 tot 17 euro kosten, maar op AliExpress 1 of hooguit 2 euro. Het scheelt zo verschrikkelijk veel geld. Ik heb niet veel te besteden. Op deze manier houd ik best veel geld over."

Jurkje van 3 euro

Ook voor kinderkleding is AliExpress erg geschikt, zegt Nataly. "Als ze klein zijn, groeien ze razendsnel. Waarom zou ik hier een pakje kopen voor 30 euro, als ik voor 3 euro een jurkje kan kopen bij Ali? De kwaliteit is over het algemeen heel goed. Daar was ik in het begin nog weleens verbaasd over."

"Je moet wel zelfcontrole hebben", zegt Nataly. "Het is net als winkelen bij de Action. Er zijn maar weinig mensen die een ding nodig hebben en vervolgens ook met maar een ding de winkel uit lopen. Dat is bij Ali niet anders."

Oproep op Facebook

We vroegen onze volgers op Facebook of zij wel eens een bestelling doen bij AliExpress, of een andere Chinese webshop. Vooral kinderkleding, speelgoed, elektronica en hobbyartikelen worden vaak besteld. De lage prijs is daarbij een doorslaggevende factor. "Bij Nederlandse webshops kom je vaak dezelfde artikelen tegen voor hogere prijzen", schrijft Nicolette. "Elektra kent geen kwaliteitsverschil en is vele keren goedkoper bij ome Ali", volgens Hank.

En als de kwaliteit dan toch tegenvalt, lijkt veel volgers dat niet te deren. "Want wat verwacht je ook voor zo'n prijs?"

Verslaafd
Lees ook:
Verslaafd aan AliExpress: 'Ik verwacht nog 52 pakketjes van ome Ali'
Bron: RTL Nieuws / Mitch van Helvert
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl