Tech

Nederland en Canada testen vliegen met paspoort-app

27 juni 2019 10:29 Aangepast: 27 juni 2019 11:31
Controle door de douane zou met de app overbodig moeten worden. Beeld © Archiefbeeld ANP

Wie reist tussen Nederland en Canada kan binnenkort zijn paspoort thuis laten, en heeft aan een app genoeg om de grens over te komen.

De app heet voorlopig Known Traveller Digital Identity (KTDI) en wordt getest op vluchten tussen Amsterdam en Montreal of Toronto. Alleen reizigers die met Air Canada of KLM vliegen, kunnen de app in plaats van het ouderwetse paspoort gebruiken. De app is een initiatief van het World Economic Forum.

De app gebruikt blockchain-technologie om fraude onmogelijk te maken. Bij blockchain heeft iedereen in het systeem een kopie van de database. In dit geval geeft de passagier alle relevante partijen toegang tot zijn eigen data, zodat de reiziger zelf de controle behoudt. Als er met iemands data is gerommeld, valt dat bij vergelijking direct op.

Sneller en veiliger

De identiteit wordt direct bij aankomst op de luchthaven gecontroleerd via de app en een vingerafdruk- of gezichtsscanner, zodat en controle door de douane niet meer nodig is. Die techniek moet het groeiende aantal luchtvaartpassagiers sneller en betrouwbaarder langs de douane leiden. De app "zal de ervaring van alle reizigers verbeteren terwijl ook de veiligheid aan de grenzen wordt behouden", zegt de Canadese minister van Transport, Marc Garneau.

"In 2030 telt het internationale vliegverkeer 1,8 miljard passagiers, dat is 50 procent meer dan in 2016. Met de huidige systemen kunnen luchthavens die groei niet bijbenen", zegt Christoph Wolff van het World Economic Forum. Succes van het systeem zal uiteindelijk afhangen van de samenwerking tussen overheden, zegt het Forum.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore