Ga naar de inhoud
Bedrijven

BMW: 'In 2025 net zoveel winst op elektrische als gewone auto'

BMW heeft met de i3 al elektrische auto's. Beeld © EPA

Over zes jaar, 'en hopelijk eerder' zal de Duitse maker van luxe auto's, BMW, net zoveel winst maken op de verkoop van een elektrische auto als op auto's met een traditionele verbrandingsmotor.

Dat zegt de financiële topman, Nicolas Peter, tegen de Financial Times. De marges op auto's met een batterij zullen in 2025 en hopelijk eerder op hetzelfde niveau liggen als de marges op auto's die op benzine diesel rijden, denkt hij.

Het is volgens hem lastig om hiervoor een precieze datum te geven, omdat er veel onzekerheid is over wanneer elektrische auto's op brede schaal door consumenten worden omarmd.

BMW-erfgenamen:
Lees ook:
BMW-erfgenamen: miljardair zijn is zwaarder dan mensen denken

Batterijen nog duur

Nu nog verdienen autoproducenten minder op de verkoop van elektrische auto's dan op de verkoop van gewone auto's. Zowel het ontwerpen als het bouwen ervan kost meer geld.

Dat komt doordat batterijen nog duur zijn in vergelijking met traditionele verbrandingsmotoren, die al meer dan honderd jaar bestaan en in die tijd zijn vervolmaakt. Maar verwacht wordt dat de kosten van batterijen zullen dalen als autofabrikanten meer elektrische auto's gaan maken.

Automakers waarschuwen voor winsten

Er zijn verschillende autoproducenten die verwachten dat elektrische auto's voor consumenten rond 2025 net zo duur zullen zijn als die van huidige modellen met een verbrandingsmotor. 

Onder meer Daimler (de maker van Mercedes), Honda en Fiat Chrysler hebben gewaarschuwd dat winsten in de nabije toekomst geraakt zullen worden doordat meer elektrische auto's worden gebouwd.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse startup wil 100.000 zonneauto's per jaar bouwen

25 modellen in 2023

BMW steekt veel geld in de ontwikkeling van elektrische auto's. Zo wil het 25 elektrische of hybride modellen hebben in 2023. Dat is twee jaar eerder dan waarvan eerder werd uitgegaan.

Ongeveer de helft van de nieuwe modellen van BMW zou volledig elektrisch moeten zijn. BMW denkt dat de verkoop van elektrische auto's tot het midden van de jaren twintig jaarlijks met 30 procent zal stijgen, doordat er meer laadstations zullen komen en auto's verder op een volle batterij zullen kunnen rijden.

Sector gaat voor elektrisch

BMW was met model i3 één van de eerste automakers die met een auto kwam die als elektrische auto is ontworpen. Inmiddels hebben concurrenten als Audi, Mercedes en Jaguar ook elektrische wagens op de markt gebracht en dat voordat BMW volgend jaar met de iX3, een SUV, komt.

Het grote Volkswagenconcern, een andere Duitse autoproducent, zet na het sjoemeldieselschandaal ook vol in op elektrische auto's. Het investeert er zelfs 50 miljard euro in. Het Amerikaanse Ford wil er 11 miljard dollar in investeren.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl