Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
WK bouwen

Winnen we het Wereldkampioenschap duurzame bouw?

26 juni 2019 20:14 Aangepast: 26 juni 2019 20:17

Het betaalbare MOR-appartement voor starters is de Nederlandse inzending voor het WK Duurzaam bouwen.

Morgen begint de bouw van de Nederlandse inzending voor de Solar Decathlon Europe, bijgenaamd het WK voor Duurzaam bouwen. De inzending het MOR-appartement is betaalbaar, energiepositief en wordt gebouwd in oude kantoren. 

De opdracht de meest energiezuinige woning van Europa te bouwen, wordt door de 54 studenten van de TU in Delft breder opgevat dan dat de woning meer energie oplevert dan hij verbruikt. Zij vatten ‘energiezuinig’ op volgens 5 fronten waarvan energie er maar één is: de effecten van bouwmateriaal, biomassa, water en lucht hoor je mee te nemen in een milieuvriendelijke woning. 

De volgende generatie aan woningen lijkt misschien nog wat ver van je bed maar de studenten blijven ook praktisch. Allereerst willen ze het tekort aan betaalbare woningen aanpakken. Daarnaast wordt over vier jaar 55% van de kantoorpanden in Nederland bij wet als onbruikbaar bestempeld. Hun inzending het MOR (Modular Office Renovation)-appartement speelt op beiden in, doordat oude kantoren verbouwd worden tot appartementen voor starters. En dat dan modulair (flexibel), energiepositief en betaalbaar. 

Wat we al weten van de woning van 50 m2 is dat er een zonneschoorsteen in zit, de vloerverwarming niet ingestort is in beton zodat hij verplaatst of hergebruikt kan worden, er binnen een luchtzuiverende plantenmuur is, buiten een ventilerende muur van planten en dat het huis vol zit met sensoren. De gehele renovatie van de kantoorgebouwen is mogelijk met vier modules: gevel, badkamer/keuken, bed/bureau en wand. Hierdoor wordt het ombouwen laagdrempelig en betaalbaar.

De strijd om de titel ‘Meest energiezuinige woning van Europa” vindt plaats in Szentendre in Hongarije, van 11-14 juli. Elf universiteiten laten daar zien wat de oplossingen voor de volgende generatie aan woningen zijn. Na de wedstrijd wordt het prototype weer opgebouwd op de Green Village bij de faculteit bouwkunde in Delft.

Miniatuurvoorbeeld
Energieneutraal pop-up huis

Eerste energieneutrale 'pop-up huis' staat in Abbenes

Miniatuurvoorbeeld
Abonnement in plaats van huur

Op het huis van de toekomst neem je een abonnement

Miniatuurvoorbeeld
wiki-bungalow

Download je nieuwe huis: voor 40.000 euro bouw je een wiki-bungalow

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore