Buit: 24 miljoen euro

Bitcoin-dieven aangehouden in Amsterdam en Rotterdam

26 juni 2019 13:17 Aangepast: 26 juni 2019 13:19
Beeld © Getty

De politie heeft twee mannen in Rotterdam en een Amsterdamse vrouw aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij het stelen van cryptomunten.

De aanhoudingen maken onderdeel uit van een internationaal onderzoek dat al veertien maanden loopt. Ook in het Verenigd Koninkrijk arresteerde de politie dinsdagochtend drie mannen: in Charlcombe, Bath en Trowbridge.

Met de bitcoin-diefstal is volgens de autoriteiten een bedrag van 24 miljoen euro gemoeid. De dieven hebben volgens Europol meer dan 4.000 slachtoffers gemaakt in twaalf landen.

Typosquatting

De criminelen maakten zich schuldig aan ‘typosquatting’. Op adressen die sterk leken op de adressen van bestaande cryptobeurzen bouwden de oplichters de sites na. Als gebruikers van de beurzen vervolgens inlogden op de nepsites, onderschepten de dieven hun inloggegevens. Daarmee konden de oplichters vervolgens de rekeningen van de bedrogen gebruikers leegroven.

De politie verdenkt de Nederlandse verdachten die 19, 21 en 26 jaar oud zijn van witwassen. Naast de aanhoudingen doorzocht de politie vier woningen, een bedrijfspand en een boot. Daar ging de politie op zoek naar gegevensdragers en vermogen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dieven stelen 600 computers die bitcoins minen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore