IP-adressen

Facebook geeft info haatzaaiers aan Franse rechters

25 juni 2019 20:14 Aangepast: 25 juni 2019 20:19
Facebook-topman Mark Zuckerberg. Beeld © Getty Images

Op verzoek van Franse rechters zal Facebook informatie verstrekken over gebruikers die worden verdacht van haatzaaien. Het gaat daarbij om de ip-adressen en andere identificerende gegevens van de verdachten.

Het sociale netwerk is dat met de Franse overheid overeengekomen, nadat Facebook-ceo Mark Zuckerberg en de Franse president Emmanuel Macron sinds vorig jaar verscheidene malen hadden gesproken, meldt persbureau Reuters.

Volgens de Franse minister van digitale zaken Cedric O betreft het verstrekken van persoonsinformatie van racisten een wereldprimeur. Facebook levert justitie al langer identificerende informatie als er sprake is van terrorisme en geweld, maar bij haatzaaiende en racistische berichten deelde het sociale netwerk de gegevens van gebruikers tot nu toe niet.

Holocaust-ontkenners

De terughoudendheid van het Amerikaanse bedrijf op dit vlak is vermoedelijk voor een belangrijk deel cultureel bepaald: in de VS vallen extreme uitingen ook onder de vrijheid van meningsuiting, terwijl in landen als Frankrijk en Duitsland vaak harder wordt opgetreden tegen racistische uitingen.

Vorig jaar werd Zuckerberg nog overladen met kritiek toen hij in een interview verklaarde dat hij Holocaust-ontkenners niet van Facebook wilde verwijderen. “Ik vind dat zeer beledigend. Maar uiteindelijk geloof ik niet dat ons platform dat moet oplossen.”

Facebook kwam ook onder vuur te liggen omdat het sociale netwerk aanvankelijk weinig actie ondernam tegen ophitsende berichten die in Myanmar werden verspreid over de islamitische minderheid in het land, de Rohingya. De Rohingya werden, mede onder invloed van dergelijke berichten, in 2017 het slachtoffer van genocide.

Hoge boetes

Een andere reden voor Facebook om geen informatie van haatzaaiers te delen met de Franse autoriteiten was de vrees dat het sociale netwerk daarmee een precedent schept: voor je het weet vragen ook de rechters en openbaar aanklagers in landen zonder onafhankelijke rechterlijke macht gegevens op van ‘haatzaaiende’ gebruikers.

Wat vermoedelijk ook meespeelt is dat in het Franse parlement op dit moment een wetsvoorstel ligt waardoor de overheid grote techbedrijven straks hoge boetes kan opleggen als ze onvoldoende doen om haatzaaiende berichten te bestrijden. Die boetes zouden kunnen oplopen tot 4 procent van de wereldwijde omzet van de bedrijven.

YouTube

Internetbedrijven nemen de afgelopen maanden meer maatregelen om haatzaaiende content te verwijderen. Zo kondigde YouTube begin deze maand aan dat het harder gaat optreden tegen discriminerende video’s. Voor mensen die de Holocaust ontkennen of verheerlijken is daardoor geen plaats meer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

YouTube pakt discriminerende video’s aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore