Tech

SpaceX-lancering: neus gevangen maar kern van de raket gemist

25 juni 2019 15:30
Beeld © SpaceX

Tijdens de 'moeilijkste lancering ooit' is vrijwel alles goed gegaan voor het bedrijf van Elon Musk. Alleen de kern van de lanceerraket van de SpaceX Falcon Heavy plonste in de zee.

Na anderhalf jaar proberen is het SpaceX voor het eerst gelukt om een deel van de neus van de raket te vangen. Dit gebeurde bij de lancering van de Falcon Heavy, volgens Elon Musk de 'moeilijkste lancering ooit'

Het vangen gebeurde met een gigantisch net, gespannen op een schip genaamd Ms. Tree, eerder Mr. Stevens genoemd. Het onderdeel landde keurig met een parachute in het net 'zoals een honkbal in een handschoen', zo schrijft The Verge.

Begin dit jaar ging het vangen nog net mis.

Het neusgedeelte van een raket is alleen nodig ter bescherming van de vitale onderdelen tijdens de lancering. Daarna wordt dat onderdeel altijd gelost, maar tot nu toe kwam de neus altijd in zee terecht. Op een persconferentie vorig jaar gaf SpaceX-oprichter Elon Musk aan graag het neusgedeelte te willen vangen. "Stel je voor dat je zes miljoen dollar op een pallet zou hebben en dat die pallet in zee zou gaan storten. Zou je proberen om 'm terug te winnen? Ja. Ja, dat zou je."

Het zoute zeewater zorgt ervoor dat het neusgedeelte moeilijk te herstellen en hergebruiken is, zoals de verticaal landende stuwraketten van SpaceX.

Middelste kern

Naast de neus kwamen ook de twee zij-boosters (hulpraketten) weer ongehavend terug op aarde. De center core (hoofdraket) had ook weer op aarde moeten terugkeren, maar deze miste net het landingsdek en viel in zee.

SpaceX probeert zoveel mogelijk van de onderdelen terug naar aarde te laten keren, zodat ze kunnen worden hergebruikt. Hiermee verlaagt het de kosten voor de ruimtevaart aanzienlijk.

Naast het in de ruimte brengen van een aantal satellieten was deze lancering ook een bewijs van SpaceX aan de Amerikaanse dat het in de toekomst geheime missies voor Amerika kan uitvoeren. Het is een niet openbaar of het bedrijf daar in geslaagd is.

Kijk ook: wint Elon Musk de space race van Jeff Bezos?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`