Ga naar de inhoud
Ni hao, Raven

Taalschool geeft Chinese les in Fortnite: 'Perfect klaslokaal'

Beeld © GoEast

De taalschool GoEast in Shanghai is gestart met Chinese les te geven door het spelen van Fortnite. De video's verschijnen met ondertiteling op YouTube, vertelt Nederlander Jaap Grolleman, werkzaam bij de school.

Naast miljoenen spelers trekt Fortnite ook dagelijks miljoenen kijkers. Beroemde streamers als Ninja en Tfue trekken duizenden toeschouwers tijdens het spelen van de game. Nu probeert een Chinees talencentrum ook een graantje mee te pikken.

Volgens de Nederlander Jaap Grolleman, werkzaam bij GoEast in Shanghai, is Fortnite 'het perfecte klaslokaal' omdat er zoveel in de game mogelijk is.

Vertalen en ondertitelen 

"Games zoals Fortnite zijn in feite plekken waar mensen kunnen rondhangen en plezier hebben en hetzelfde geldt voor het kijken naar livestreams van videogames. Het gaat vaak niet echt om het schieten, maar om gezelligheid en plezier. Dat past perfect bij Michaels ervaring als docent Chinees", zegt hij tegen Bright.nl.

De taalschool GoEast is gestart met lesgeven in Fortnite-video's. Taalcoach Michael speelt het spel en ondertussen vertaalt hij zoveel mogelijk naar het Chinees wat hij eerder in het Engels zei.

Voordat dit op YouTube wordt geplaatst, wordt het eerst ondertiteld in zowel het Engels als in het Chinese schrift. Er is zelfs een extra regel ondertiteling met de Chinese uitspraak. Aan het einde van de video worden de tien belangrijkste zinnen op een rijtje gezet.

'Perfect klaslokaal'

Grolleman is er van overtuigd dat mensen vooral goed leren als ze de lessen ook leuk vinden. "Eerder was er al een student die geen les meer uit de boeken wilde, maar van comicboeken hield en dus werd van Superman (in het Chinees) lesmateriaal gemaakt. Een andere student hield van vliegtuigen dus werd een Chinees luchtvaartboek lesmateriaal."

Vooralsnog halen de video's van GoEast niet de aantallen van Ninja of Tfue, maar slechts enkele honderden kijkers. Volgens Grolleman krijgt de serie op WeChat meer aandacht: zo'n 2000 kijkers per aflevering. Dat is vijf keer zoveel als een regulier bericht van de school. GoEast is van plan het concept uit te rollen naar andere games. 

Klimaatwetenschappers

Fortnite krijgt steeds meer de gestalte van een alternatieve virtuele wereld. Eerder trokken klimaatwetenschappers al richting het platform om hun boodschap te verkondigen.

Het duidelijkste voorbeeld van die alternatieve wereld is het optreden van DJ Marshmello in de game eerder dit jaar. Op hetzelfde moment kwamen er 10 miljoen spelers bijeen om het concert virtueel bij te wonen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl