Alleen voor techgiganten

Wetsvoorstel: Facebook en Google moeten waarde gebruiker tonen

25 juni 2019 10:52 Aangepast: 25 juni 2019 11:05
Mark Zuckerberg. Beeld © Getty Images

In Amerika is een wet in de maak die grote techbedrijven verplicht om aan te geven hoeveel ze verdienen aan de data van individuele gebruikers. Elk kwartaal moet iedereen een overzicht krijgen.

De Amerikaanse senatoren Mark Warner en Josh Hawley hebben deze week een wetsvoorstel ingediend waarin techbedrijven zoals Google en Facebook worden verplicht om elke 90 dagen een persoonlijk rapport naar zijn gebruikers te sturen. Hierin moet komen te staan wat de waarde van de persoonlijke data is voor de bedrijven, zo schrijft Business Insider nadat onderzoekssite Axios het nieuws het eerst bracht.

Waarde per individuele gebruiker

Het wetsvoorstel heeft de passende naam Designing Accounting Safeguards to Help Broaden Oversight and Regulations on Data Act, kortweg DASHBOARD. Het voorstel heeft steun van de twee grote Amerikaanse partijen: Hawley is Republikein, Warner Democraat.

In het verslag moet niet alleen de waarde per individuele gebruiker staan, maar ook een overzicht welke data in het afgelopen kwartaal verzameld is. Volgens senator Warner moet men denken aan zo'n 5 dollar per maand per gebruiker per platform, al zijn er ook schattingen dat dit oploopt tot 20 dollar per maand. De gebruiker kan geen aanspraak maken op dit geld.

+100 miljoen gebruikers

Axios schrijft dat de wet alleen zal gelden voor bedrijven meer dan 100 miljoen gebruikers per maand. Daar vallen naast Facebook (en dochterbedrijven Instagram, Messenger en WhatsApp) ook Google (en YouTube, Maps, Gmail en Drive), Twitter, Snapchat en Amazon onder. Naast een overzicht per kwartaal zullen deze bedrijven ook een jaarlijks overzicht van de totale waarde van de data van hun gebruikers aan de Amerikaanse toezichthouders SEC moeten overhandigen.

Dit geldt alleen als het wetsvoorstel ook daadwerkelijk wordt aangenomen. Het is nog niet duidelijk wanneer er over de wet gestemd wordt.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore