Minicomputer

Nieuwe Raspberry Pi ondersteunt 4K en kost maar 40 euro

25 juni 2019 10:18
Beeld © Raspberry Pi

De nieuwe minicomputer Raspberry Pi 4 is een flinke update van de voorganger. Zo ondersteunt het nu 4K-beeldschermen en heeft het tot 4GB aan RAM.

Ontwikkelaars doen de gekste dingen met de Raspberry Pi, de minicomputer die net genoeg kracht heeft om simpele berekeningen te doen. Maar met de laatste update naar Raspberry Pi 4 krijgt het kleine apparaatje genoeg kracht om als budget-pc te functioneren.

Zo heeft het twee micro-HDMI-poorten waarmee twee 4K-schermen tegelijkertijd kunnen draaien. Ook heeft het een sterkere GPU en CPU, twee extra USB 3-poorten, de nieuwe Bluetooth 5-standaard in plaats van 4 en komt het in verschillende versies intern geheugen (RAM), namelijk 1 GB (40 euro), 2 GB (50 euro) en 4 GB (65 euro). Een bijpassende behuizing is voor 7 euro extra te bestellen.

Test

Volgens testsite Tom's Hardware kan de mini-pc tot 15 browsertabbladen tegelijkertijd draaien en zelfs kleine foto's bewerken in de online tool GIMP. Wel heeft het moeite met fullscreen video's bekijken, ook al staat de resolutie op slechts 480p.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bright en Bright Makers brengen maakonderwijs naar basisscholen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore